Horror: ezért ne égess műanyagot!

Megosztom
 • 595
 •  
 •  
 •  


Félelmetesen hosszú a betegségek sora, amit a hulladékok égéstermékei idéznek elő. Belégzés esetén a légzésfunkciót gyengítik, a tüdőből közvetlenül a véráramba kerülve okoznak krónikus megbetegedést. Amit nem lélegeztünk be, az lecsapódik a növényzetre, a termőtalajra, és étkezés során kerül az állati, emberi szervezetbe.

A mérgeket a mi kéményünkből messze viheti a szél. A kertünkben lecsapódó, az ajtón-ablakon, réseken át a lakásba kúszó égéstermékek nemcsak a saját kéményünkből származnak, hanem a szomszéd házból, a szomszéd utcából, a szomszéd faluból is. Ezért tiltja jogszabály a hulladékok, köztük a műanyaggal ragasztott pozdorja, festékes fa égetését is. A jogszabály megszegői 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthatnak, vagy a Btk. 281/A. § alapján 5 évig terjedő szabadságvesztésre.

kép: babin/indafoto.hu

kép: babin/indafoto.hu

kép: erix!

kép: erix!

Kertes házak között sétálva sokszor érezzük az égő műanyagok jellegzetes, kellemetlenül édeskés-fanyar szagát… ezeket lélegezzük be… a tüdőbe… a véráramba… irritálja a bőrünket… az idegeinket… nem értjük, miért kiabálunk a gyerekkel… veszünk össze a párunkkal… miért ülünk megint az orvosi rendelőben vagy jön értünk a mentő…

MIÉRT VESZÉLYES?

A műanyagok égéstermékeinek szervezetbe kerülése ellen a természetes védekező rendszerünk felkészületlen. A természetben nem keletkezik műanyag! A belélegzett égéstermék egy életre megbetegíthet, de akár az élet továbbadásában is megakadályozhat bennünket vagy gyerekeinket.

kép: mikecogh

kép: mikecogh

A műanyagokba egészségre káros adalékokat kevernek: lágyítószereket, antioxidánsokat, tűzálló anyagokat, fényvédőket, stabilizátorokat, hálósítókat, síkosítókat, ütésállóságot javító anyagokat, égésgátlókat.

A hulladékok égetésekor sokféle mérgező anyag szabadul fel. Ezek nagy koncentrációban azonnali halált is okozhatnak, kisebb koncentrációban megbetegítenek, magzatban-gyerekben fejlődési rendellenességet okoznak.

A PVC égéstermékei közé tartozik például a foszgén vagy a dioxinok. A vinilklorid rákos daganatokat okoz. A foszgén az első világháborúban harci gázként bevetve katonák ezreinek halálát okozta. A dioxinok egészségromboló hatása kiemelkedően sokrétű: nőknél meddőséget, férfiaknál impotenciát okoz, torzszülött magzatokat. Károsítja az immunrendszert és a hormonháztartást. A zsírszövetben elraktározódva felezési ideje 7-11 év.

A PVC-n kívül nagyon sokféle egyéb műanyagot használunk, mindenféle adalékanyagokkal. Az égéstermékek ártalmai is ennek megfelelően sokrétűek és súlyosak. Csak néhány példa: bőrirritáció, a légzőszervek irritációja, rák, idegrendszeri zavarok és következményei, az immunrendszer zavarai, mandulák krónikus duzzanata, a hormonháztartás zavarai, meddőség, impotencia, fejlődési rendellenességek, magzati károsodás, veleszületett szívproblémák, halva születés, fejfájás, vérsejtek károsodása, máj- és vese károsodás, légzési elégtelenség, asztma, tüdőgyulladás, tüdővizenyő, halál…

Egy szabadtéri gumihulladék égése során 13 ezerszer annyi mutagén vegyület kerül a levegőbe, mintha egy jobb szenes erőműben gyújtanának be. És hogy mivel jár a gumiégetés? Ezzől egy másik cikkünkben részletesen >>>

MIT TEGYÜNK, HA VALAKI A KÖRNYEZETÜNKBEN MŰANYAGOT ÉGET?

hirdetés
 • Adjuk oda neki ezt az írást, hiszen sokan nincsenek tisztában a műanyagégetés ártalmaival.
 • A tűzoltóság (105) vagy rendőrség (107) segítségét kérhetjük.
 • Forduljunk a járási hivatalhoz vagy a környezetvédelmi felügyelőséghez postai levélben. A közérdekű bejelentés illetékmentes. Ide vonatkozó jogszabályok: 2004. évi XIX. törvény 141-143. §-a, az 1995. évi LIII. törvény 97. § (2) bekezdése, és a 306/2010. kormányrendelet. Ne szenvedjen a füsttől! Ne betegedjen meg s ne hagyja, hogy mások megbetegedjenek a felelőtlen hulladékégetőktől!

MIT TEHETÜNK MÉG?

 • Kerüljük a műanyagok vásárlását, amennyire csak lehetséges. Amit nem tud eladni, azt a kereskedelem előbb-utóbb nem rendeli meg, a gyártás előbb-utóbb visszaszorul.
 • Ha már nem tudtuk elkerülni, hogy pénzt adjunk ki érte, használat után gyűjtsük szelektíven a műanyag hulladékot.
 • Amikor csak lehet, mindig természetes anyagot válasszunk műanyag helyett, élelmiszerben, ruhában, lakberendezésnél, csomagolásnál is.
 • Műanyag palackban forgalmazott, mesterséges anyagokkal színezett, ízesített, tartósított folyadékok helyett fogyasszunk inkább friss csapvizet vagy saját készítésű üdítőitalt igazi gyümölccsel, mézzel, citrommal, valódi fűszerrel, zöld mentalevelekkel.

Bővebb felvilágosításért forduljon a Levegő Munkacsoporthoz. Segítünk.

Levegő Munkacsoport
1081 Budapest, Üllői u. 18. I/9.
061411-0509,  061411-0510Megosztom
 • 595
 •  
 •  
 •  

Vélemény, hozzászólás?