Húsvéti veszélyek a konyhában

Bár még mindig a karácsony viszi a prímet, de azért a húsvétra sem lehet panasz, ilyenkor is hatalmas a sürgés-forgás a konyhákban. Az ünnepekre – remélhetőleg – mindenki kitakarítja a lakás minden egyes zegzugát, mert jönnek a vendégek, rokonok. Ilyenkor egy három-négy tagú család is kibővül nyolc-tíz, vagy még több főre is. Ezáltal nagyobb lesz a vizesblokkban a nyüzsgés, a konyhában komoly teljesítményt kell nyújtani, egyszerre készülnek a sütemények, a hús, a hidegtálak, amik azonban különböző élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejtenek magukban.

Ünnepek idején mindig igyekszik kitenni magáért a háziasszony a mennyiség és a sokféleség tekintetében is, de egyre inkább divat, hogy egzotikus ételeket is fogyasztunk, például rákokat és tengeri herkentyűket, amiknél még a csomagoláson is nagyon szigorú higiéniai tanácsokat találunk, nem véletlenül. Újabban – sokakat megbotránkoztatva – a nyúlhúst is egyre többen fogyasztják húsvétkor. A fentieknek nagyon magas a fehérjetartalmuk, ezért a bomlásuk sokkal gyorsabban indul be.

pixabay

Az egyik legnagyobb kockázat, amikor különböző területekről származó élelmiszer kerül egy adott helyre, vagy ezek keresztezik egymást. Az ünnepek, vagy egyéb vendégeskedés idején adott esetben ilyen tekintetben akár egy éttermi konyha szintjére emelkedik egy lakás konyhája. Ha az ember ilyenkor nem elég körültekintő, történhetnek meglepetések, mondja Körmendi István a Higén+99 nevű magyar biofertőtlenítő kifejlesztője.

A terülj-terülj asztalkám után néha az ember azt gondolja, azért van gyomorrontása, mert túlette magát, holott elképzelhető, hogy egyszerűen az történt, hogy azon a vágódeszkán előtte a húsleves alapanyagait készítették elő, utána készült mondjuk egy néger szelet, amin van tojásfehérje, csokoládé, de mellette elkészítették az egyik családtag valamilyen kedvenc ételét is, ami esetleg csirkés, vagy halas étel.

Hogy ki tapasztal valamilyen tünetet, az hajlam kérdése, illetve összefüggésben van az immunrendszer állapotával is. Amikor gyengébb, például egy megfázás legyengíti a szervezetet, akkor képes az ember egy kaszinótojástól is hasmenést kapni, de lehet, hogy egy élsportoló a háromnapos kaszinótojást is meg tudja emészteni, maximum egy kis émelygése lesz. Az idősek és a gyerekek sajnos jobban kitettek ezen a téren.

Minden élelmiszernek van egy jellemző mikrobiológiai közege. Ami a földből származik, ott elsősorban a lisztériát, sztafilokokkuszt, szárnyasoknál, tojásnál, gyümölcsöknél a szalmonellát szokták említeni, hogy előfordulhat.

hirdetés

Mit tegyünk?

Az eszközöket le kell tisztítani, és fertőtleníteni is kell. Nem is annyira az adagszám a meghatározó, hanem inkább a sokféleség. Minél színesebb lesz a paletta a konyhában, ahol esetleg egyébként a húsleves-rántott hús- sült krumpli hármasa a rutin, annál nagyobb a kockázat.

Érdemes figyelni arra, hogy nem elég leöblíteni a vágódeszkát a húsok után, hogy aztán salátához aprítsunk rajta zöldségeket, mert azokat nyersen fogjuk elfogyasztani, nem lesznek hőkezelve, mint például egy gulyásleves. A nagy húsvéti slágernek számító tojással is illik óvatosnak lenni, felhasználás előtt letisztítani, és megfelelő szerrel lefertőtleníteni.

Fontos a késeket is fertőtleníteni, mert azt szokták mondani, hogy minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszeme. Tehát akár egy eszköz is képes galibát okozni. Mindent tisztítsunk meg amit megfogtunk, különös tekintettel a munkapadra, konyhaasztalra, vágódeszkára, különféle eszközökre. Inkább fázisonként érdemes ezt elvégezni. Ha van mosogatógép, az egy magasabb hőfokon képes csíramentes állapotot létrehozni az edényeknél, de a feldolgozásnál nagyon oda kell figyelni, különösen a nyers élelmiszerekkel.

hirdetés

Ha lehet, akkor jobb, ha külön eszközöket használunk a zöldségekre és a húsokra, de ez egy háztartásban nem mindig megoldható. Ezért amiket használunk, a fázisok végén mindig érdemes letisztítani, fertőtleníteni, különös tekintettel a darálókra, turmixokra.

Rendben, fertőtlenítsünk, de mivel?

Általában egy konyhai mosogatószer nem rendelkezik fertőtlenítő hatással, csupán zsíroldó, tehát erre nem alkalmas. Elterjedt vélekedés, hogy a vágódeszkát csíramentesíti, ha megsózom, van is benne valami, de a mai hormonkezelt húsoknál már nem biztos, hogy ennyi elegendő. Mosogatással, sózással ugyan megtizedelhetjük a baktériumokat, de nem elég a tökéletes higiénia megteremtéséhez.

Itt a kulcs, hogy a fertőtlenítés után ne maradjon vegyi anyag, vagy olyan kíréső melléktermék, ami a fertőtlenítő bomlásából keletkezhet akár a kés felületén, akár a tányérokon, edényeken, stb. Egy megfelelő minőségű biofertőtlenítő miután elvégezte a feladatát, teljes mértékben elbomlik, szobahőmérsékleten pár perc alatt, és erről hivatalos minősítéssel is rendelkezik, amit ellenőrizzünk a csomagoláson, vagy a gyártó cég honlapján. Ha már a puffadás szóba került, ennek oka lehet egy rossz tisztítószer maradványa is.

A mosogatótálca felülete is fontos, itt rengeteg alapanyag találkozik, némi túlzással azt lehet mondani, hogy olyanná válik, mint a vasúti WC, erről már számos sajtóhír felröppent. Rengeteg mikroorganizmus jelenik meg itt. Ilyenkor van az, amitől a mikrobiológusok a legjobban félnek, a keresztfertőzés veszélye. Szimbiózisban ugyanis sokkal nagyobb telepszámok tudnak nagyon rövid időn belül megjelenni. Tehát ne felejtsük el a mosogatót és a csaptelepet is alaposan megtisztítani. Ha valamit kifelejtünk, az visszafertőzheti a többi eszközt is.

A hűtőszekrény is érdekes pont, hiszen itt olyan dolgok vannak egy légtérben, amik egy vendéglátóhelyen nem lennének megengedettek, például a tojás a hús-, vagy tejtermékek. Ez egy háztartásban természetes, ott nincs is ilyen szabályozás. Ha a hűtő ki van takarítva, és megfelelő, egészségre nem ártalmas biofertőtlenítővel kezelve van, ha lehetőség szerint higiénikusan kezelt műanyag dobozokat alkalmazunk, akkor sokkal kisebb a kockázat. Ne felejtkezzünk el a hűtőajtó fogantyújáról sem, ami aztán tényleg sok mindennel találkozik!

Amikor egy étteremben vizsgálatot kezdeményeznek valamilyen fertőzésgyanús esetben, a konyhánál szokták kezdeni. Ott is gyakori, hogy a hűtőkamrából indul a dolog, a NÉBIH szakemberei meg tudják állapítani, hogy a fertőzést kiváltó ok, hol található. A háziasszony is általában tisztában van ezekkel, az ünnepek során inkább az egyidejűség okoz problémát, illetve hogy nagyon kevés idő áll rendelkezésre egy-egy ételre.

Ha elmosogattunk a fázisok között, érdemes lepermetezni egy ilyen konyhai fertőtlenítővel az eszközöket, betartva a gyártó utasításait. Fontos megjegyezni, hogy az ablaktisztító – bármennyire is feltűnik itt-ott ma a vendéglátásban, főleg az asztalok tisztítására – nem az! A hipó sem alkalmas erre, hiszen az egy nehezen leöblíthető, nyálkás réteget képez a felületeken, különféle vegyi adalékanyagokat is tartalmaz, és legalább harminc perc a behatási idő. Nem csoda, hogy a magyar háztartásokban máig nem igazán terjedt el a konyhai eszközök fertőtlenítése, bár az asztalt azért át szokták törölni ezekkel az ilyen célra egyébként jogosan nem is ajánlott szerekkel. Pedig a biofertőtlenítők erre is teljesen alkalmasak, közülük például a Higén+99 esetében maximálisan öt perc behatási idő szükséges, de a gyakorlatban sokszor harminc másodperc is elég.

hirdetés

A zsírt is oldja, tisztít és a gyors lebomlás miatt azért sem kell aggódnunk, hogy bármilyen szermaradvány lenne az eszközökön. Ezért jó, ha OÉTI engedéllyel rendelkező terméket használunk, amelyben ráadásul nincsenek az egészségre káros anyagok, erre mindenképpen érdemes odafigyelni. Ezeket használják például a Trófea-hálózat egyes éttermeiben, a Szamos marcipánnál, a fenntartható vendéglátásról híres zebegényi Natura Hill Vendégház és Étterem esetében, és az Albatros Party Servicenél is, akik több ezer fő cateringjét látják el.

Végül érzékeny pont még a konyharuha és sokkal inkább a szivacs, ezek valóságos telephelyei a különféle mikroorganizmusoknak, érdemes őket gyakran cserélni, és rendszeresen fertőtleníteni, hogy az ünnepi étkezések után csak a kellemes emlékek maradjanak!

energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?