Húszezerrel lett kevesebb a rezsi

Nem javult jelentősen a fizetési hajlandóság a lakossági energiaárak csökkentése után sem, az átlagos fogyasztók tavaly nagyjából húszezer forintot spórolhattak az áram- és gázszámlájukon − derül ki a Napi Gazdaság körkérdésére adott szolgáltatói válaszokból.
A Tigáz Zrt.-nél az egyetemes szolgáltatásban a lakossági fogyasztók átlagosan évi 20 ezer forintot takarítottak meg a rezsicsökkentéssel (az átlagos fogyasztás 1200 köbméter volt) Száraz Gábor szóvivő szerint.

Húszezer ForintAz áramszolgáltató EdF Démász Zrt.-nél az átlagos, 1800 kilowattóra éves fogyasztású háztartások megtakarítása 18 ezer forint volt tavaly, de hasonló számokat közöltek a név nélkül nyilatkozó szolgáltatók is.

A tapasztalatok szerint az alacsonyabb ár nem hozott magasabb fogyasztást, a Tigáznál például 2−4 százalékkal kevesebb gáz fogyott a mostani gázévben, mint egy évvel korábban, az EdF Démász szolgáltatási területén a 2011 és 2012 összehasonlításában még csökkenő lakossági áramfogyasztás 2012 és 2013 összevetésében már inkább stagnálást mutatott, de más szolgáltatók is “inkább csökkenésről” számoltak be.

A fizetési hajlandóságra kevésbé, a kintlevőségek állományára azonban jó hatással volt a rezsicsökkentés és az, hogy 2011 szeptemberétől 90-ről 60 napra változott a nem fizetők kikapcsolás előtti türelmi időszaka. Száraz szerint a Tigáznál elsősorban a kintlévőség-kezelés optimalizálásának és a részletfizetési kedvezménynek köszönhetően csökkentek a tartozások, a 60 napon túli állományban azonban az átlagnál kisebb volt a csökkenés, utalva arra, hogy a fogyasztók a megtakarítást nem feltétlenül adósságaik rendezésére fordítják.

Az EdF Démásznál tavaly a hátralékos ügyfelek száma átlagosan 3 százalékkal, a lejárt esedékességű tartozások összege pedig 7,7 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

hirdetés

Az E.Onnál tavaly 3 százalékkal csökkent a lakossági kintlévőség, a rezsicsökkentés második ütemének hatását azonban az év végén még nem lehetett látni (az árcsökkenés két-három hónap után kezd megjelenni a kintlevőségállományban). Az E.Onnál a 90 napon túli lakossági tartozásoknál figyeltek meg kifejezett csökkenő tendenciát, az adatok fenntartható csökkenési trendre utalnak, ami némileg javuló fizetési hajlandóságot tükröz.

kép: ivva

kép: ivva

Az Elmű-Émász csoportnál 10-15 százalékkal csökkent a tartozások mértéke tavaly − tudta meg a lap Boross Norbert kommunikációs igazgatótól. Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy ez nem jelenti azt, hogy kevesebb ember kevesebb energiát ne fizetne ki, a kintlevőségek ugyanis nagyjából az árcsökkenés mértékével lettek alacsonyabbak.

OrientPress Hírügynökség