Így indul a rezsicsökkentés

Számlázási problémákra várhatóan kevésbé, rohamtempójú szoftveres átállásra annál inkább számíthatnak az energiaszolgáltatók, a jövő év elejétől érvényes lakossági rezsidíjcsökkentésről szóló rendelet ugyanis csak néhány nappal karácsony előtt jelent meg a Magyar Közlönyben adta hírül a Napi Gazdaság

kép: képes vagyok/indafoto.hu

A nemzeti fejlesztési miniszter jegyezte dokumentum szerint az előzetes várakozásoknak megfelelően a változásokat a szolgáltatóknak kell finanszírozniuk, a kormány az ármeghatározási mechanizmus módosításával terheli a cégekre a kieső pénzeket.

hirdetés

A tegnap (26-án) hatályba lépett jogszabály szerint a gázszolgáltatás alapdíjai 10, a gázmennyiségért fizetendő összegek pedig 8 százalékkal lesznek alacsonyabbak 2013 első napjától, a kilowattóránként számolt lakossági áramárak pedig szintén 8 százalékkal csökkennek, a lakossági távhőfogyasztók pedig a 2012. november 1-jén érvényesnél 10 százalékkal alacsonyabb szolgáltatási díjakra számíthatnak.

Az áramszolgáltatásban az egyetemes szolgáltatók által, az elismert beszerzési átlagár felett alkalmazható kereskedelmi árrés 23 és 32 százalék közötti mértékben csökken januártól, a gázszolgáltatásban a tőkeköltség reál hozamtényezőjén módosít a kormány: az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók ellátásának mértékéig az eddigi egységes 4,5 százalékról 2,28 százalékra csökken a földgázelosztó és -tároló cégeknél, a földgázszállítóknál pedig (minden fogyasztó ellátására vonatkozóan) 8,78 százalék lesz ez a szám az új év első napjától.

Módosulnak a január első felében állami kézbe kerülő E.On Földgáz Trade Zrt. által az egyes szolgáltatóknak értékesített gázmennyiségek és -árak is: a nem földgáztárolóból (és nem Magyarországról) származó gáz ára 3−5 százalékkal lesz magasabb a szolgáltatók számára. A szintén állami kézbe kerülő kereskedelmi és stratégiai gáztárolás szerepének változását jelzi, hogy az eddig nullás értékkel szereplő, földgáztárolóból származó gáz jelentős mennyiséggel jelenik meg a módosításban.