Így készítsük fel házunkat/lakásunkat a télre!

A borongós, hideg téli napok korántsem csak hangulatunkra lehetnek rossz hatással. A hó, a jég és a hideg számos kár forrása lehet a házban és a ház körül. Szerencsére nem boszorkányság ezekre kellőképpen felkészülni. Íme, néhány jótanács, hogyan tegyük otthonunkat egyszerűen télbiztossá.

kép: vandubandu/indafoto.hu

Tető

A téli csapadéknak értelemszerűen a ház tetejét veszi leginkább igénybe. Cserepes fedél esetében érdemes ellenőrizni, hogy minden cserép a helyén van-e, illetve hogy egyik sem sérült-e. A kis repedéseket általában nehéz észrevenni, de a víz ezekbe is bejut, és megfagyva nagy kárt okozhat.

kép: Fecó/indafoto.hu

A jég által szétrepesztett cserép legkésőbb a tavaszi olvadáskor okoz majd kellemetlen meglepetést. Lapostetők esetében is fontos ellenőrizni, hogy nincs-e repedés, illetve hogy nem tud-e pocsolya képződni a felületen, mert az abban megfagyó víz is károkat okozhat. Ha a tetőt borító murvarétegen moha képződik, vagy más növények nőnek ki belőle az arra utalhat, hogy a kavicsok alatt víz gyűlik össze valahol. Ez kétszeresen is rossz hír, mivel a víz mellett a növények gyökerei is kárt okozhatnak a tetőben.

Ráadásul a tető meghibásodása esetében nemcsak házunk, lakásunk belsejének épsége kerülhet veszélybe. A tetőről a fagy miatt leváló cserépdarabok sérüléseket okozhatnak a járókelőknek, amiért a ház tulajdonosa felel.

Fal

A hó nemcsak a tetőben, de a házfalban is kárt okozhat, ha rátapad mondjuk egy hófúvás alkalmával.

kép: krepsz_zoltan/indafoto.hu

A falon kiszűrődő meleg megolvasztja a legbelső hóréteget, ami azonban nem tud lefolyni. Így előfordulhat, hogy a repedéseken és fúgákon keresztül utat talál magának a ház belsejébe.

Járda

A járókelők biztonságát nem csak a tetőről lehulló tárgyak, hanem a ház előtti havas vagy lefagyott járda is veszélyeztetheti, amiért szintén a tulajdonos felel.

hirdetés

kép: levelibéka/indafoto.hu

Éppen ezért érdemes szórósóból még a tél beállta előtt komolyabb készletet beszerezni, hogy ne az első nagy havazás beköszöntekor kelljen lóhalálában sóbeszerző útra indulni.

Eresz

A telet megelőző ősz a falevelek lehullásának időszaka. Ez a mindenki által ismert tény a mi szempontunkból azért érdekes, mert a levelek könnyen eldugaszolhatják az ereszek lefolyóit. A bennük emiatt megrekedő víz pedig megfagyva könnyen megrepesztheti a csöveket. Éppen ezért fontos az eresz teljes kitisztítása a fagyok beállta előtt.

Vízvezetékek

A szétfagyás veszélye nemcsak az eldugult ereszcsatornákat fenyegeti, de fűtetlen helyiségekben vagy a házon kívül futó vízvezetékeket is. Utóbbiak esetében a legegyszerűbb megelőzési módszer a víztelenítés.

kép: Manóvezér/indafoto.hu

A házon belüli fűtetlen helyiségekben más módszer is rendelkezésre áll. Bevonhatjuk például a csöveket hőszigetelő burkolattal, minimális szinten tarthatjuk a helyiség hőmérsékletét, vagy gondoskodunk arról, hogy a csőben folyamatosan meleg víz mozogjon, ami lehetetlenné teszi a megfagyást. Ha pedig ezek egyike sem jöhet szóba, még mindig maradhat a víztelenítés.

Ajtó, ablak.

Az ajtók, ablakok szigetelésének ellenőrzése is nagyon hasznos lehet a hideg beállta előtt. A szigetelés mellett ugyanakkor arra is figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között.

kép: Puffancs/indafoto.hu

Ez utóbbiak esetenként akár a legegyszerűbb módon, takaróléccel vagy siloplasttal is kiküszöbölhetők. A nyílászárók jó szigetelése egyébként nemcsak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük. Azt is megakadályozzuk ezzel, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.

forrás: lakasfokusz.postr.hu