Így tisztítsd meg a tűzhelyedet pár csepp olaj segítségével (fotók)

Kifutott kaja, ráégett zsiradék, hétköznapi dzsuva a tűzhelyen. És el kellene tüntetni. Pff. Ez a művelet sosem tartozott a kedvenceim közé, de mióta rájöttem erre a trükkre, már egészen elviselhető… Egy olyan egyszerű anyag kell hozzá, ami minden konyhában megtalálható, így neked sem kell a drogériába rohannod a segítségért.

Imádom, ha csak ki kell nyitnom a konyhaszekrényt és máris kezemben a megoldás. 🙂 Ilyen ez az eset is, úgyhogy te is szeretni fogod.

babaolajos tűzhelytisztítás

A titkos segítség
Ő az olaj. Egyesek az olívára esküsznek (mi azt inkább megesszük), de egyéb, épp kéznél lévő (és nem utolsósorban olcsóbb) olaj is megteszi.

Én például babaolajat használok, mivel valahonnan megmaradt (mellesleg nagyon finom aloés illata van, ami külön feldobja a takarítást).

babaolajos tűzhelytisztítás, babaolajjal, házilag, spórolás, csináld magad

A titkos módszer
1. Eltávolítjuk az esetleges kis darabkákat és könnyen letörölhető szennyeződéseket egy száraz ronggyal.

Fontos! Nem keverjük az olajat vízzel, mert maszatos lesz.

2. Néhány csepp olajat eloszlatunk a felületen és fényesre töröljük. Tényleg nem kell sok – teljesen felesleges, nem lesz jobb az eredmény -, pár csepp bőven elég.

hirdetés

Most mondhatnám, hogy csak a ti kedvetekért hagytam így elfajulni a helyzetet, de nem… csak a Nagy Mókus egy nap reggelit készített, sok szalonnával. De nincs panasz, legalább finom volt.

 

Bármire jó?
Sajna nem. Ha nagyon makacs, odaégett földtörténeti rétegeket kell leküzdeni, lehet picit állni hagyni és jó eséllyel megbirkózik vele. Mindent azért nem visz le magától, ilyen esetekben kicsit a mókuskörmöket is be kell vetni, de normál szennyeződésekkel simán elbír. Sőt, a következő alkalommal már egyszerűbb lesz a dolgunk, hiszen csodával határos módon nem ragad le már majd annyira a kosz (persze, csak ha nem várunk a takarítással a következő makkszezonig :P).

A módszer nagyszerűen alkalmazható egyéb felületekre is, különösen széppé varázsolja az acél- és alumíniumfelületeket. Ne vigyük túlzásba, egy kevés olaj igazán nagy felületre is elég! Nézd csak!

babaolajjal tűzhelytisztítás előtte, diy

Igazán spórolós módszer, nincs szükség drága és veszélyes zsíroldókra. Ha nagyon makacs leégések vannak pl. a sütőben, arra nem alkalmas persze, de arra remekül megfelel a már jól bevált szódabikarbóna.

Itt pedig a végeredmény!

babaolajjal tűzhelytisztítás utána, diy, házilag, tippek

(Az égők sajnos azért feketék, mert még régebben sikerült agresszív zsíroldót használni az alumíniumfelületen, pedig elég nagy betűkkel rá volt írva hogy ne. Most már tudom. Ha valakinek van tippje, hogy azokon hogyan lehet segíteni, örömmel fogadnánk a tippeket.)

forrás: sporolok.blog.hu