Napelemadó: kitálalt Orbán ősfideszes államtitkára (videó)

Elmagyarázta Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár az ATV Start című műsorában, hogy miért környezetvédelem-ellenes ma a Fidesz.

Illés Zoltán  szerint csak azért lehet ennyire olcsó a Paksi Atomerőműben megtermelt áram, mert a biztosítási összege (de ez nemzetközi szinten is igaz) olyan alacsony, hogy nem fedezhetné egy esetleges baleset kárainak enyhítését. Emellett a későbbi bontási költségekkel sem számol senki.

A napelemek termékdíja pont ilyen költségekkel van indokolva, ezt nevetségesnek nevezte a volt államtitkár. Szerinte az extra adó bevezetése szimbolikus és az vele a kormány célja, hogy bebizonyítsa, nem éri meg a megújuló energia, ezért mesterségesen megdrágítják. „A magyar kormány a XXI. században a korszellemnek megfelelően, korszerűen, akár a meglévő atomenergiai kapacitás mellett, hogy ne támogassa a megújulókat, az teljesen ellentétes azzal, amit a józan ész diktál” – mondta Illés.

hirdetés

Felhívta a figyelmet, hogy Angela Merkel atomfizikus végzettségű, így pontosan tisztában van azzal, hogy milyen hatásai vannak a németországi atomerőművek bezárásának.

A paksi bővítés pedig nem  csökkenti az energiafüggetlenségünket, ugyanis az orosz erőműben csak orosz fűtőelemet tudunk majd használni, amit a gáz mellett Oroszországból kell beszereznünk.

Illés szerint a Fideszben úgy gondolkodnak a környezetvédelemről, hogy az a gazdaság hátráltatója, igazából baloldali ügy és egyébként is a gazdag országok játékszere.

A volt államtitkár egyébként elmondta, hogy amikor megszűnt az önálló környezetvédelmi államtitkárság, felajánlották neki, hogy legyen dél-afrikai nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy ez nem-e lett volna jó, Illés azt válaszolta: „Jó, csak mi köze a környezetvédelemhez? A pozíció határozza meg az embert? Nem. Nem akartam, hogy 20-30 évemet tönkretegyék. Én nyakkendő nélkül is környezetvédő vagyok”.
forrás: atv.hu