Igyon tűzcsapról!

Felszerelnek  43 közterületi, bárki által használható ivócsapot a fővárosi tűzcsapokra a héten, az első szerkezetet szerdán helyezték el Budapest belvárosában.

A bemutatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes elmondta: az ivócsapokat a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Fővárosi Vízművek Zrt. vásárolta meg, működtetni és karbantartani a vízművek fogja.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Az ilyen praktikus ötletek, alulról jövő kezdeményezések hozzájárulnak a város élhetőbbé tételéhez – hangsúlyozta.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója kijelentette: az ivócsap projekt jó reklám Budapestnek és a vízműveknek is. A fővárosban még a tűzcsapokból is jó minőségű, iható víz folyik – tette hozzá. Ha a tűzoltóságnak szüksége van a tűzcsapokra, a rászerelt szerkezetek bármikor levehetőek a megfelelő eszközzel.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

hirdetés

Soltész Judit, a projekt egyik vezetője elmondta, a jó minőségű ivóvíz ellenére a fővárosban nincsenek ivókutak, a tűzcsapok azonban 150 méterenként megtalálhatóak, így ezeket kellett elérhetővé tenni az ivócsapokkal. Már vannak olyan magyarországi városok, ahol működnek csapok, Oroszlányban, Pécsen, Zalaegerszegen, Veszprémben már felszereltek ilyen szerkezeteket, és több magyarországi, illetve külföldi város is érdeklődik irántuk – mondta.

Tűzcsap ivókút Budapest térkép

 

Az ivócsap projekt hosszabb távú célja az, hogy ne csak ez a 43 belvárosi szerkezet működjön Budapesten, hanem ivócsaphálózat épüljön ki, amely mindenki számára elérhető a külső kerületekben is, rugalmasan igazodva a városlakók igényeihez. Az MTI kérdésére Soltész Judit elmondta: egy ivócsap 130 ezer forintba kerül, az elfogyasztott víz költségeit egyelőre a fővárosi vízművek fedezi.

A csapok listája az interneten az ivocsap.hu oldalon megtalálható.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?