Ijesztő a tél Ukrajnának – nincs fűtőanyag

Ukrajna 5 milliárd köbméter földgázt vásárolna a télre készülve Oroszországtól, amely június közepe óta nem szállít szomszédjának.

Az ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy a télre készülve Ukrajnának további 5 milliárd köbméter orosz földgázra lesz szüksége és szenet is importálnia kell, mert a bányák egy része áll a kelet-ukrajnai események miatt. Arszenyij Jacenyuk hozzátette: a Naftohaz ukrán állami gázvállalatnak 3,1 milliárd dollárja van gázvásárlásra. Oroszország Ukrajna gázszükségletének csaknem a felét biztosította tavaly. A gázárvita miatt azonban Moszkva június 16-án leállította a gázexportot Ukrajnába.

A Gazprom orosz gázipari cég szerint Ukrajna összesen 5,296 milliárd dollárral tartozik a korábbi gázszállításokért. Ebből 1,451 milliárd dollár a tavaly november-decemberi, és további 3,845 milliárd dollár az április-júniusi számla.

Ukrajna lépéseket tett ugyan arra, hogy Nyugat-Európa felől, Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át szerezzen be földgázt, ez azonban nem lesz elég a kereslet kielégítésére, ami tavaly 50 milliárd köbméter volt. Ukrajna gáztárózóiban jelenleg 15 milliárd köbméter gáztartalék van – tárta fel az ukrán miniszterelnök.

hirdetés

Arszenyij Jacenyuk rámutatott arra, hogy gondok lehetnek télen az áram- és távhőellátással, mert nincs elég szén az erőművek táplálására. Ukrajna Európa második legnagyobb széntermelője, a kelet-ukrajnai események miatt azonban az ország 115 bányájának mintegy a felében áll a termelés. Júliusban 5,6 millió tonna szenet bányásztak Ukrajnában, ami 22 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Orosz nukleáris fűtőanyagot vásároltak

Ukrajna 389 millió dollár értékben vásárolt nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól az idei első hét hónapban, 73,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A Roszatom orosz állami konszern adatai szerint Ukrajna évente átlagosan mintegy 600 millió dollárért vásárol nukleáris fűtőanyagot Oroszországtól. Az import értéke az idei első hat hónapban 297 millió dollár értékű volt, júliusban ez további 101,5 millió dollárral nőtt.

Ukrajnának 4 atomerőmű van 15 reaktorral. Ukrajna csökkentené függőségét az orosz nukleáris fűtőanyag-szállításoktól. Ennek érdekében 2020-ig szóló importmegállapodást kötött a Westinghouse vállalattal. Az amerikai cég első szállítmánya jövőre érkezik a Dél-Ukrajnai Atomerőműbe, amely három, egyenként 1000 megawatt teljesítményű reaktorblokkal rendelkezik.

forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?