Indul a fűtési szezon – ellenőrizni kell!

Országszerte átlagosan csaknem 10 fokot csökkent a hőmérséklet vasárnap óta, főként éjszakánként van nagyon hideg, ezért egyre több helyen már fűtenek. A Katasztrófavédelem arra figyelmeztet: sokan nem ellenőrzik a fűtőberendezések állapotát, pedig ez akár életet is menthet.
Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint szükséges a figyelmeztetés, mert sokszor már ősszel előfordulnak azok a tipikus balesetek, amelyek a karbantartás hiányára vagy a nem megfelelő műszaki kivitelezésre vezethetők vissza.

kép: pellesten

kép: pellesten

A fővárosban 1 millió kémény van, 10 százalékuk hibás vagy életveszélyes. Müller Máté, a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. szóvivője azt mondta egy rosszul működő kémény vagy egy nem megfelelő tüzelőberendezés nemcsak a lakók vagyonát, hanem életét is veszélyezteti.

kép: zoliber/indafoto.hu

kép: zoliber/indafoto.hu

A szénmonoxid-riasztót fejmagasságba érdemes felszerelni – állítja a szakember. Horváth Zoltán, a Dr. GAS műszaki igazgatója elmondta érdemes ajtó vagy szellőző közelében felszerelni a riasztót.

hirdetés

Idén január óta több mint 270-szer riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez, 12 ember életét már nem sikerült megmenteni. Az esetek többségében a hibás műszaki kialakítás, illetve a karbantartás hiánya állt a tragédia hátterében.

Emellett érdemes a szénmonoxid-jelző kiválasztására is nagy figyelmet fordítani. Egy nem-, vagy rosszul működő készülék ugyanis hamis biztonságérzetet hozhat létre a tulajdonosban.

Nem rég került nyilvánosságra, hogy egy akkreditált laborban számos érzékelő vizsgálatát végezték el, ami drámai eredménnyel zárult. Tíz készülékből ugyanis kilenc megbukott.

Hibás szén-monoxid érzékelőkA forgalomból kivont készülékek listája és fotói itt találhatók.

MTI – energiaoldal.hu