Irán adja meg a kegyelemdöfést az olajnak?

A hétvégén Iránnal kötött megállapodások nyomán enyhülhetnek a közel-keleti országot sújtó szankciók, cserébe Irán korlátozza az urándúsítást. Az eseményekre az olaj 2 százalékos eséssel reagált, de figyelembe véve a palaolaj-forradalmat és az egyre növekvő amerikai olajkészleteket, további jelentős olajáresésre számít a KBC Equitas.
Iránnak és a „Hatok”-nak (USA, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína) sikerült megállapodnia a hétvégén az iráni szankciókról és az iráni atomprogramról. Ennek értelmében Irán nem dúsítja 5 százalékosnál magasabbra az uránt; 20 százalékosra dúsított készleteit semlegesíti; nem telepít új centrifugákat, így a dúsítókapacitások nem nőnek tovább; felfüggeszti az araki reaktor építését, ahol az ENSZ félelmei szerint könnyen előállíthatna atomfegyvert is.

Az araki IR-40 nehézvizes reaktor. Kép: wikipedia

Az araki IR-40 nehézvizes reaktor. Kép: wikipedia

A vállalásokért cserébe Irán 7 milliárd dollárhoz juthat hozzá a nemzetközi szankciók enyhítése révén, elsősorban a kőolajexport fokozásának köszönhetően. Irán rendkívüli potenciállal rendelkezik az olaj piacán, ugyanis a világ negyedik legnagyobb hagyományos olajtartaléka felett rendelkezik.

A nemzetközi szankciók révén jelentősen visszaesett a napi olajkitermelés Iránban az elmúlt hónapok során. Ha vissza tudna idővel térni a jelenlegi 2,4-2,5 millió hordós napi szintről 3,4-3,5 millió hordóra, akkor az már 1 százalékkal tudná megnövelni a globális olajkínálatot. Ha pedig a 4 millió hordós OPEC kvótáját is eléri az ország, akkor még további kínálatnövekedésre lehet számítani, ami pedig leszoríthatja az árakat.

hirdetés

A mostani egyezségből ugyanakkor nem következik, hogy Irán azonnal növelni tudja kínálatát, sőt, ha megszegi a megállapodásokat, akkor a szankciók újra életbe léphetnek,hangsúlyozza a KBC Equitas elemzője.

A kedvező iráni híreket ugyan az olajpiac részben már árazhatta, ám további piaci folyamatok is támogatják az energiahordozó árának várható csökkenését, a KBC elemzése szerint. Az USA-ban 3-4 éve trendszerűen emelkedik a kitermelés a technológiai újítások révén elérhető és gazdaságosan kitermelhető palaolajnak köszönhetően. A hetente szerdánként megjelenő amerikai olajkészlet-adatok is a kitermelés rendületlen emelkedését mutatják, jelenleg jóval az elmúlt ötéves maximum fölötti olajmennyiség van a tárolókban. A magas készletek pedig ugyancsak nyomást gyakorolnak az árakra, hiszen csökkentik a kitermelés iránti keresletet.

OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?