Itt a szmogszezon?

November közepén jelentős légszennyezettséget mértek az ország több területén. Szerencsére szmogriadót nem kellett elrendelni, de a figyelem ismét a légszennyezettségre, a légszennyező anyagok kibocsátásának korlátozására irányult. Mit tehetünk egészségünk megóvásáért?
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint előfordult a riasztási küszöbértéket meghaladó kisméretű szálló por/részecske (PM10) szennyezettség is, de szerencsére egy napnál nem tartott most tovább. A téli időszakban megnövekvő kibocsátások, a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés hozzájárulása, valamint a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt számítani lehet szmoghelyzetek kialakulására.

MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

Azokon a településeken, ahol ezzel számolni kell, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és tartósságának csökkentéhez szmogriadó tervet kell kidolgozni és végrehajtani, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. A szmogriadó terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

hirdetés

Szmoghelyzetben Ön is sokat tehet egészsége megóvása érdekében: tartózkodjon minél kevesebbet a szabad levegőn, röviden szellőztessen a kora délutáni órákban, használja a tömegközlekedési eszközöket a saját autó helyett, ismerje meg és tartsa be a településén elrendelt szmogriadó előírásait. Ha teheti, szilárd tüzelésről váltson kevésbé szennyező gáz- vagy elektromos fűtésre. Az avarégetés tilos!

A Vidékfejlesztési Minisztérium gondoskodik a lakosság tájékoztatását szolgáló, a szmogriadó rendelkezéseit megalapozó levegőminőségi adatok biztosításáról. A hazai légszennyezettségi mérőhálózat fejlesztése érdekében összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol. Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás folyamatban van. A svájci hozzájárulással megvalósuló 1,4 milliárd forintos fejlesztés révén az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét is tudják ellenőrizni. A programmal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.svajcalevegoert.hu oldalon.

OrientPress Hírügynökség