Iskolakorszerűsítés: 16 millió forint spórolás évente

EU támogatással 260 millió forintból korszerű energetikai rendszer létesül a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium épületegyüttesében – tájékoztatta az MTI-t Békéscsaba kulturális ügyekért felelős alpolgármestere, Kiss Tibor (Fidesz-KDNP).

Kiss Tibor elmondta: az önkormányzat a Környezet és Energetikai Operatív Program keretéből 221,7 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a projekt megvalósításához, az önkormányzat a beruházáshoz 49,2 millió forint saját fejlesztési forrást biztosított saját költségvetéséből.

A kivitelezési munkálatok a terület átadását követően a napokban el is kezdődtek, és  2013. január végén fejeződnek be. A munkálatok speciális szervezés mellett zajlanak, nem akadályozzák az oktatást.

hirdetés

Az alpolgármester ismertetése szerint az előzetes energetikai számítások alapján 40-50 százalékkal lesz kevesebb a felhasznált energia költsége az oktatási intézményben. Az iskola éves energiaszámlája mintegy 36 millió forint volt eddig, így éves szinten mintegy 15 millió forint megtakarításra számítanak.

Az energetikai beruházás Békéscsaba legnagyobb oktatási intézményének üzemeltetését teszi gazdaságosabbá és hatékonyabbá – emelte ki Kiss Tibor, aki a beruházás részleteiről szólva említést tett arról, hogy az iskola által üzemeltett, a lakosság által is használt belvárosi uszoda üzemeltetése is lényegesen olcsóbb lesz. A kivitelezési munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, a tetőszerkezet egy része új szigetelést kap, lecserélik a régi kazánokat, az uszodában hő-visszanyerő szellőzőgépet építenek be. A projekt elemei között szerepel egy ötven kilowatt teljesítményű napelemes erőmű kiépítése, valamint a lámpatestek és égők cseréje is.

MTI