Itt a világ első napelemes egyterűje (videó)

A napelemes járművek fejlesztése még mindig (h)őskorát éli, így lehetséges, hogy a mindössze négy személy szállítására képes Stella lett a világ első, napelemes családi egyterűje.

A 22 diákból álló, holland Solar Team Eindhoven a napokban mutatta be a különleges járművet, amellyel azt szeretnék demonstrálni, hogy már ma is lehetséges napelemmel működő, egy egész család igényeit kielégítő, napenergiával működő jármű létrehozása.

Stella napelemes egyterű

Építésénél természetesen törekedtek a lehető legnagyobb hatékonyság elérésére, így alumíniumot és szénszálas anyagokat használtak. A furcsa kinézetet szintén az energiahatékonyság, a minimális légellenállás elérése indokolja. A fejlesztők szerint a csomagtartóval is rendelkező autó felhasználóbarát és kényelmes.

hirdetés

Stella napelemes egyterű busz

Ha esetleg túl sok felesleges energiához jutnának a napelemekből, akkor az autó képes áramot táplálni az elektromos hálózatba, ezzel egy újabb elsőségre is szert tett: Stella a világ első energia-pozitív autója.

A csapat ősszel részt vesz a 3000 kilométeres, az Ausztrál Darwintól Adelaideig tartó World Solar Challenge versenyen, ahol az új Cruiser-osztályban (4 kerék, 1 sofőr+1 utas) indulnak.