Verseny a mediterrán gázmezőkért

Igyekeznie kell a texasi Noble Energynek az Aphrodité és a Leviathan gázmezők munkába állításával a Földközi-tenger keleti partjainál, de az LNG-állomást is mihamarabb meg kell építenie Ciprussal. Félő ugyanis, hogy hamarosan megjelennek nagyobb vállalatok a térségben, bár a Noble, Ciprus és Izrael között minden rendben halad.

Nagyjából 200 milliárd köbméter kitermelhető gáz rejtőzik azon a lelőhelyen, amelyet Ciprus közelében a Noble Energy szénhidrogén-ipari vállalat működtet.

hirdetés
kép: nobleenergyinc.com

kép: nobleenergyinc.com

Az Aphrodité-mező 12-es blokkját még tesztelik, de már megszületett a megállapodás arról, hogy ez a lelőhely fogja ellátni Ciprus újonnan megépítendő gázcseppfolyósító (LNG) állomását. Erről nemrég egyezett meg Ciprus kormánya a Noble Energyvel, a Delek Drillinggel és az Avner Oil Explorationnal. Vaszilikoszban ideálisak a körülmények a terminál megépítésére, de a költségekről és az építkezés időtartamáról még nem tudott nyilatkozni a Natural Gas Europe-nak a Noble Energy képviselője. Ehhez el kell készülnie az előzetes terveknek, mint ahogy ahhoz is, hogy a finanszírozási konstrukció kidolgozható legyen – a beruházás nagy részét valószínűleg Ciprus állja majd.

Ahhoz is idő kell még, három hónap, hogy az Aphroditén elvégezzék a szükséges tesztfúrásokat több, mint 5000 méteres mélységben (ebből nagyjából 1700 méter a tenger magassága ezen a területen). A felhozható gázmennyiség pontos meghatározása miatt van erre szükség, hiszen a becslések igen pontatlanok lehetnek.
A texasi székhelyű vállalat szerint arról még nincsen kormányszintű döntés, hogy a ciprusi gázt milyen módon lehetne exportálni, hasonló a helyzet az izraeli Leviathan-mezőről származó földgázzal kapcsolatban. Az, hogy Izrael nemrégiben arról döntött, hogy az export aránya 50 százalék helyett 40 százalék lesz, új fénybe helyezte a körülményeket, de a Noble Energy mindenképpen szeretne intenzíven jelen lenni a Kelet-Mediterráneumban. Mielőtt más, nagyobb szereplők is megjelennének a területen, meg kell építeni az LNG-állomást, amely a lehető legjobb helyen lesz, illetve el kell kezdeni működtetni a két, rendkívül ígéretes gázmezőt, véli a Noble vezetése.

forrás: energiainfo.hu