Izrael új üzemanyag-stratégiája

Izrael 2025-ig 60%-kal szeretné csökkenteni a kőolaj felhasználását a közlekedésben.

A hagyományos üzemanyagok helyett a sűrített földgáz, földgázalapú metanol felhasználását, az akkumulátor- és bioüzemanyag-technológiák fejlesztését támogatják. A tízéves program költségvetése 1,5 milliárd sékel (430 millió dollár), adta hírül a Reuters.

A legjobb feltalálókat évente Nobel-díj szintű összeggel, egymillió dollárral jutalmazzák.

kép: wikipedia

kép: wikipedia

hirdetés

A következő öt évben a sűrített földgáz (CNG) lesz az uralkodó. A 250 benzinkúttal rendelkező Delek Group hamarosan átadja első CNG-töltőállomását, a következő öt évben pedig legalább 40 gázkút várható. A kutakat az izraeli partok közelében nem rég felfedezett Leviathan gázmezőről fogják ellátni.

A Delek megállapodást írt alá az Olaszországban piacvezető NGV Motorival, amely a teherautók motorját állítja át a CNG-üzemre.

A Dow Chemicals egy kétmillió dolláros pilot-projekt után 700 millió dollárt kíván beruházni egy évi egymillió tonna metanol előállítására képes üzem építésébe, ami a maga nemében az első ilyen létesítmény lesz Izraelben.

További cégek bevonásával pedig olyan üzemek építését tervezik, amelyek napenergia segítségével szén-dioxidból szintézisgázt állítanak elő.

Vélemény, hozzászólás?