Jelentősen csökken a békéscsabai Árpád Fürdő energiaköltsége egy új beruházással

A termálenergia felhasználásával csökkenteni lehet a gázfelhasználást: a medencék fűtésénél, a központi fűtésnél, a használati melegvíz előállításánál, a légfűtésnél a sátorban, illetve a Jázmin Centerben. Az előzetes megvalósíthatósági tanulmány szerint a fürdő minden energiaigényét részben vagy egészben biztosítani lehet a termálvízből nyert energiával.

A két felújított kútból nyert vízzel hőenergiát lehet előállítani, illetve a termálmedencék elfolyó vizéből is kinyerhető a hőenergia. Így a jelenlegi gázfogyasztás legalább 70 százaléka megtakarítható. Az energiaköltségek várhatóan évi 30 millió forinttal csökkennek. Jelentős megtakarítás érhető el a termálvízhez hűtési célból kevert ivóvíz csökkentésével, ugyanis jelenleg a városi ivóvízhálózat vizével hűtik a termálvizet.

kép: orientress.hu

kép: orientress.hu

A beruházás keretében a termál kutak fúrására, gáztalanító létesítmény építésére, szivattyúk telepítésére, hőcserélők beépítésére, légtechnikai egységek korszerűsítésére, radiátorok cseréjére, kazánok illesztésére, a fűtés teljes erősáramú rendszerének korszerűsítésére, új vezérlő rendszer kialakítására kerül sor.

hirdetés

A 246 millió forintos beruházás 50 százalékos Európai Uniós támogatással készülhet el.

Az önkormányzati fenntartású intézmények energetikai korszerűsítése mellett, a városvezetés célja, hogy jó gazdaként ápolja, megóvja meglévő értékeinket is.

A Békéscsaba belvárosában található patinás Árpád Fürdő, több mint 90 éves múlttal és gazdag hagyományokkal rendelkezik, városunk olyan értéke, amelyre vigyázunk, amelyre büszkék vagyunk. A csatorna- és szennyvíztisztító fejlesztés, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Belváros Rehabilitáció, a Kerékpárút fejlesztések és a járdaprogram után a Fürdőfejlesztés – az energetikai korszerűsítésen túl – a békéscsabaiak kényelmét, és egy élhetőbb város kialakítását szolgálja.

OrientPress Hírügynökség