Jól vizsgáztak a csokimikulások

Megfelelt a szabályoknak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) élelmiszer és vegyipari laboratóriumában vizsgált 20 féle csokoládé mikulásfigura – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A hatóság akkreditált laboratórimában azt vizsgálták, hogy a „csokoládé”, illetve „tejcsokoládé”  termékek gyártásához valóban csak kakaóvajat használtak-e, illetve a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” jelöléssel ellátott termékek valóban 5 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák-e ezen zsírokat.

Csokimikulások

hirdetés

Ellenkező esetben ugyanis a termék nem nevezhető csokoládénak, illetve tejcsokoládénak, hanem egyéb megnevezéssel – például kakaós figura –  forgalmazható a termék – írja közleményében az NFH.

A hatóság közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szabályai szerint a csokoládék kakaótermékekből és cukrokból készülő termék, míg a tejcsokoládé gyártásához ezeken túlmenően tejet és tejterméket használhatnak fel a gyártók. Az csokoládé, illetve tejcsokoládé termékek a kakaóvajon kívül csak az élelmiszerkönyvben szereplő növényi zsírt tartalmazhatnak legfeljebb 5 százalékban, és ezt is fel kell tüntetni a címkén.

energiaoldal.hu – MTI