Jön az Apple-autó?

Időnként elindul a szóbeszéd, hogy ha az Apple nem csak okostelefonokat, meg számítógépeket gyártana, hanem autót is, akkor ezt a területet is forradalmasítaná. Ez közelebb van, mint gondolnánk? 

A ciklikusan dolgozó cégeknél elkerülhetetlenek a holt időszakok, amikor semmi érdekes nem történik. Az Apple is pont ilyen: van 3-4 nagyobb esemény az évben, amikor több terméket is piacra dobnak, aztán hónapokig semmi.

kép: jurvetson

kép: jurvetson

A mostani időszak egy holt szezon közepe: a mérnökök csöndben dolgoznak Cupertinóban, az újságírók meg próbálják felcsipegetni az információmorzsákat, hogy hírkenyeret süssenek belőlük (te jó ég, ez hülye!).

A mostani sztori pont ilyen, viszont van annyira érdekes, hogy foglalkozzunk vele: a San Francisco Chronicle szerint az Apple komolyan fontolgatja, hogy felvásárolja a Teslát. A spekuláció gyenge lábakon áll, de azért van mire támaszkodnia: állítólag tavaly év végén találkozott az autógyártó CEO-ja, Elon Musk az Apple beruházásokért felelős vezetőjével, Adrian Pericával, sőt, egyes források szerint Tim Cook is részt vett a beszélgetésen.

hirdetés

Tesla model-s-red-palosverdeEbből persze még következhet, hogy csak az iOS integrációjáról beszélgettek: hogy az Apple operációs rendszere része legyen a Tesla nyújtotta élménynek. Vagy csak úgy általában beszélgettek a felvásárlások örömeiről.

Tesla model-s-interiorDe van azért némi elhanyagolható esély arra is, hogy az Apple tényleg megveszi az autógyártót. Bár a cég részvényárfolyama őrületesen magas, jelenleg évi néhány ezer eladott autóval 24 milliárd dollárt ér, feleannyit, mint a közel tízmillió járművet értékesítő Volkswagen-csoport, az Apple könnyedén megvehetné készpénzállományából akár ötször is.

Egy ilyen akvizíció mindig nagyon kockázatos, de a vállalat új irányba indulhatna el, és Cupertinóban bőven láthatnak fantáziát egy csúcstechnikás, elektromos hajtásával a jövő ígéretével kecsegtető jármű gyártásában. Ebben a piacban ugyanis sokkal nagyobb a növekedési potenciál, mint a lassan telítődő okosmobilosban vagy tabletesben.

Szóval spekuláció, semmi több, de annak elég érdekes.

forrás: appleblog.blog.hu

Kapcsolódó cikkek
Nyomul a Tesla! – Kettészakad az autóipar?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy válaszút elé érkezett az autóipar, ahol mindenkinek el kell döntenie, hogy merre megy tovább: az Elolvasom

Biztonságosak az elektromos autók? Az új EuroNCAP töréstesztből ez is kiderült!

Az Euro NCAP tesztelőinek az év vége felé rengeteg dolga akadt, hiszen a futószalagon érkező friss modellek biztonságára bizony kíváncsiak Elolvasom

750 ezer elektromos autót adtak el tavaly Kínában

Kína nyitva hagyta az ajtót az Egyesült Államok és Japán előtt az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB) való csatlakozáshoz - Elolvasom

Megjelenik a környezetkímélő gépkocsi fogalma, de az átépített autók kimaradnak

Egy rendelettervezet szerint bekerül a környezetkímélő gépkocsi fogalma a magyar jogba, ilyennek  számít majd az elektromos, valamint a légszennyező anyagot ki Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?