Jön az Apple-autó?

Időnként elindul a szóbeszéd, hogy ha az Apple nem csak okostelefonokat, meg számítógépeket gyártana, hanem autót is, akkor ezt a területet is forradalmasítaná. Ez közelebb van, mint gondolnánk? 

A ciklikusan dolgozó cégeknél elkerülhetetlenek a holt időszakok, amikor semmi érdekes nem történik. Az Apple is pont ilyen: van 3-4 nagyobb esemény az évben, amikor több terméket is piacra dobnak, aztán hónapokig semmi.

kép: jurvetson

kép: jurvetson

A mostani időszak egy holt szezon közepe: a mérnökök csöndben dolgoznak Cupertinóban, az újságírók meg próbálják felcsipegetni az információmorzsákat, hogy hírkenyeret süssenek belőlük (te jó ég, ez hülye!).

A mostani sztori pont ilyen, viszont van annyira érdekes, hogy foglalkozzunk vele: a San Francisco Chronicle szerint az Apple komolyan fontolgatja, hogy felvásárolja a Teslát. A spekuláció gyenge lábakon áll, de azért van mire támaszkodnia: állítólag tavaly év végén találkozott az autógyártó CEO-ja, Elon Musk az Apple beruházásokért felelős vezetőjével, Adrian Pericával, sőt, egyes források szerint Tim Cook is részt vett a beszélgetésen.

hirdetés

Tesla model-s-red-palosverdeEbből persze még következhet, hogy csak az iOS integrációjáról beszélgettek: hogy az Apple operációs rendszere része legyen a Tesla nyújtotta élménynek. Vagy csak úgy általában beszélgettek a felvásárlások örömeiről.

Tesla model-s-interiorDe van azért némi elhanyagolható esély arra is, hogy az Apple tényleg megveszi az autógyártót. Bár a cég részvényárfolyama őrületesen magas, jelenleg évi néhány ezer eladott autóval 24 milliárd dollárt ér, feleannyit, mint a közel tízmillió járművet értékesítő Volkswagen-csoport, az Apple könnyedén megvehetné készpénzállományából akár ötször is.

Egy ilyen akvizíció mindig nagyon kockázatos, de a vállalat új irányba indulhatna el, és Cupertinóban bőven láthatnak fantáziát egy csúcstechnikás, elektromos hajtásával a jövő ígéretével kecsegtető jármű gyártásában. Ebben a piacban ugyanis sokkal nagyobb a növekedési potenciál, mint a lassan telítődő okosmobilosban vagy tabletesben.

Szóval spekuláció, semmi több, de annak elég érdekes.

forrás: appleblog.blog.hu