Jön az újabb rezsicsökkentés – szeretjük

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal arra kapott a nyáron felkérést, hogy dolgozzanak ki egy tervet, amely alapján a fűtési szezon előtt újabb 10 százalékkal csökkenhet a gáz, a villany és a távhő ára.

Németh Szilárd úgy fogalmazott, a szolgáltatók végre is fogják ezt hajtani. „Az első rezsicsökkentés alkalmával erős ellenállásba ütköztünk, ennek az lett a következménye, hogy az intézkedést a Parlamentben és az utcán is meg kellett védeni, mostanra pedig több mint 2,5 millió támogatója van, ez elég egyértelmű helyzetet eredményez” – – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a rezsicsökkentést ellenőrző munkacsoport elnöke..

A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a szolgáltatások tulajdonosai gond nélkül „le tudják nyelni” az újabb rezsicsökkentést. “A magyar családok érdekeit kell figyelembe vennünk, akik tisztességes, biztonságos és megfizethető szolgáltatást szeretnének” – hangsúlyozta, megjegyezve: mivel közszolgáltatásokról van szó, a szektort nonprofit jellegűvé kell alakítani.

hirdetés
kép: kreashot/indafoto.hu

kép: kreashot/indafoto.hu

A lakosság szereti a rezsicsökkentést – ez derül ki az energiainfo.hu által rendelt felmérésből. A rezsicsökkentéssel kapcsolatban, cseppet sem meglepő módon a háztartási fogyasztók 59 százaléka úgy vélte, hogy az állam akkor is kikényszerítheti az alacsonyabb árakat, ha ez a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz. Ebben a kérdésben nem látszik jelentős különbség pártpreferenciák szerint, a Fidesz szavazóinak 70, a baloldal támogatóinak 55 százaléka gondolkodik így. A kérdés társadalmi támogatottsága azonban nem ennyire egyértelmű, ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy vajon akkor is helyeslik-e a “rezsicsökkentést”, ha a szolgáltatók e miatt beruházásokat kénytelenek elhalasztani. Ez esetben általánosságban már “csak” 49 százalék a helyeslők aránya, viszont 40 százaléknyian egyértelműen ellene vannak. Ezek a számok világosan mutatják, hogy az embereket alapvetően a saját pénztárcájuk érdekli, amikor ilyen kérdésekben állást kell foglalniuk. Érdemes jelezni, hogy a Jobbik és a Fidesz-KDNP szavazói körében ezzel a beruházásokra vonatkozó kitétellel együtt is, egyformán 67 százalék a támogatottsága a “rezsicsökkentésnek”, baloldali pártok szavazói között azonban így már 54 százalékos többségbe kerülnek az ellenzők.

Az Energiainfo elemzéséből kiderül, hogy Magyarországon bár európai viszonylatban nem magasak az energiaköltségek, a bérekhez viszonyítva nagyon alacsonyak.

Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjújában megerősítette, hogy további díjmérséklések lesznek, “de az további küzdelmekkel jár”, ezért fontos, hogy az emberek kinyilvánítsák: akarnak-e újabb rezsicsökkentést. Az Energiainfo-nak egyébként korábban az Elmű vezetése úgy nyilatkozott, hogy a további rezsicsökkentés esetén a cég csődöt jelenthet.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?