Kalifornia búcsút inthet a műanyag szatyroknak

Kalifornia, ha Jerry Brown kormányzó is úgy akarja, hamarosan műanyag szatyor-mentes övezet lesz. Az állam törvényhozása ugyanis már elfogadta augusztus végén azt a törvényt, amely betiltja e környezetszennyező tömegfogyasztási eszköz használatát.
Már csak a kormányzó aláírása hiányzik és Brown a minap úgy nyilatkozott, hogy meg is teszi ezt a hivatalos aktust. Ezzel Kalifornia lenne az első amerikai állam, amely ilyen rendelkezést léptet életbe.

Brown a Los Angeles Times-nak nyilatkozva arra hivatkozott, hogy Kalifornia mintegy 50 városában vannak már érvényben különböző tilalmak, de mivel mindenütt más a szabályozás, ideje egy egységes törvényt hozni az ügyben.

Az állam demokrata párti első embere jókor áll ki e „zöld” ügy mellett, mivel november 4-én kormányzóválasztás lesz, és ezzel jó pontokat szerezhet az élőhelyünk sorsáért aggódó szavazók előtt republikánus riválisával, Neel Kaskarival szemben.

hirdetés

A törvény egyszer már majdnem megszületett még 2010-ben, amikor még Arnold Schwarzenegger volt Kalifornia kormányzója, de akkor az állami képviselőházi „igen” után a szenátus elutasította a javaslatot.

A jelenlegi tervezet szerint a szupermarketekből és a gyógyszertárakból 2015. július 1-ig kell a műanyag szatyroknak eltűnniük, míg az éjjel-nappali élelmiszerboltok és az italboltok további egy évi haladékot kapnak.

Népszava – OPH

Vélemény, hozzászólás?