Kaposvári ellenzék: vonják vissza a gumihulladék-feldolgozóról szóló döntést!

A kaposvári ellenzék azt szeretné, ha a fideszes városvezetés minél előbb meggondolná magát és visszavonná a somogyi megyeszékhelyre tervezett gumihulladék-feldolgozó támogatásáról szóló döntését.

Pintér Attila az MSZP városi elnöke a szocialisták, a DK, az Együtt, a Jobbik és az LMP pénteki közös sajtótájékoztatóján azt mondta: az ellenzéki pártok ezúttal konkrét ügyben kérik a kaposváriak támogatását. Ezért folytatják a beruházást ellenzők aláírásának gyűjtését, és fórumokat is szerveznek szakértők részvételével.

Használt autógumi

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere és István Gábor, a Homatech Recycling Zrt. vezérigazgatója április elején jelentette be, hogy a cég 2018-ra 16,8 milliárd forintból a városban építi fel 50 embert foglalkoztató gumihulladék-feldolgozó üzemét. Az eredetileg Százhalombattára tervezett beruházás révén évente 30 ezer tonna abroncsot dolgoznának fel hőbontásos technológiával. A polgármester hangsúlyozta, olyan világszínvonalú, környezetbarát technológia mintaüzeme létesül a városban, amely Kaposvárt a környezetvédelem és az újrahasznosítás élvonalába helyezi.

Kaposvár közgyűlése azóta döntött a fejlesztéshez szükséges önkormányzati ingatlanok értékesítéséről. Erre reagálva mintegy százötvenen, köztük helyi ellenzéki politikusok tüntettek a városháza előtt, majd a demonstrálók egy csoportja bement az ülésre, és – gyakran trágár kifejezéseket is használva – bekiabálásokkal zavarta a testület munkáját.

A közgyűlés ellenzéki tagjai nem támogatták a telkek eladásáról szóló előterjesztést. Azt mondták, a beruházás kockázatos, féltik az emberek egészségét, hiányolják az előzetes tájékoztatást és nehezményezik, hogy a fejlesztésről nem kérték ki a lakosság véleményét.

hirdetés

Pintér Attila a pénteki ellenzéki sajtótájékoztatón azt mondta: a projekt nem nevezhető környezetvédelmi beruházásnak, legfeljebb egy jó üzletnek. „Ez nem lenne baj, ha garantálnák  mindenki egészségét, és a környezet védelmét, de a jelenleg birtokunkban lévő információk alapján erre az üzemre semmi szükség Kaposváron” – fogalmazott.

A politikus beszámolt arról, hogy személyesen kezdeményezte népszavazás kiírását az ügyben, de a helyi választási bizottság a napokban már másodszor utasította el az erre irányuló kérdést.
A kérdés úgy hangzott, hogy „Akarja-e ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzem létesüljön a Homatech Recycling Zrt. beruházásaként?” – mondta. Hozzátette, az elutasítás indoka legutóbb az volt, hogy „a feltett kérdés nem egyértelmű, abból nem derül ki, hogy a kaposvári közgyűlésnek milyen döntést kellene hoznia a helyi népszavazás következményeként”.

Pintér Attila megjegyezte: felülvizsgálati kérelemmel a Kaposvári Törvényszékhez fordul vagy új kérdést fogalmaz meg.

Takács Richárd (Jobbik), a Somogy Megyei Közgyűlés tagja azt közölte: az ellenzéki pártok azért tudnak most összefogni, mert nem pártpolitikai, hanem olyan kérdésről van szó, amely a Kaposváron és környékén élők egészségéről szól. Össze kell fognunk az önkény és azon döntés ellen, amelyet a polgármester, valamint a közgyűlés ránk kényszerít – hangoztatta.

Molnár Tiborné, a DK kaposvári elnöke hangsúlyozta: pártja ragaszkodik hozzá, hogy a lakosság dönthessen a feldolgozóról. Fontos lenne, hogy ne csak a beruházó szakértőinek véleményét, hanem más szakértőkét is megismerhessék az emberek – tette hozzá.

energiaoldal.hu – MTI