Szaúdi olajszállítmányokra kötött szerződést az Orlen

Havi mintegy 200 ezer tonna olaj szállítását biztosító, az év végéig szóló szerződést kötött május elején az Orlen lengyel olajipari vállalat a Saudi Aramco olajvállalattal – közölte hétfőn a lengyel sajtó.

A Szaúd-Arábiából szállított olajat az Orlen lengyelországi, csehországi és litvániai finomítóiban fogják feldolgozni.

kép: orlen.pl

kép: orlen.pl

Wojciech Jasinski, az Orlen elnöke a cég közleményében rámutatott: az olajvállalatnak ez az első, a Perzsa-öbölbeli szállítóval kötött hosszabb távú szerződése.

hirdetés

Az Orlen a Balti-tengeri Gdansk kikötőjében, egyszeri szerződések alapján, tavaly szeptembertől fogadott havi rendszerességgel szaúdi olajszállítmányokat. A cég az év elején arról tájékoztatott, hogy diverzifikáció céljából Irán és Irak felé is tájékozódik. “A Rijáddal kötött szerződés javítja Lengyelország helyzetét az Oroszországgal folyó tárgyalásokon” – értékelte hétfőn a Nasz Dziennik napilapnak nyilatkozó Maciej Malecki, a kormányzó Jog és Igazságosság parlamenti képviselője és a szejm energiaügyi bizottságának elnökhelyettese.

Az Orlen tavaly decemberben meghosszabbította a legnagyobb orosz olajtermelővel, a Rosznyefttel kötött hosszútávú szerződését. E szerint a lengyelek 2019 végéig 18-25,2 millió tonna olajat vásárolnak Oroszországtól, a maximális felajánlott teljesítés 26 milliárd zlotyt (5,9 milliárd euró) érhet el. Emellett az Orlen tavaly decemberben szerződést kötött a svájci székhelyű Tatnyeft Europe társasággal is, amelynek alapján 2018 végéig 3,6-7,2 millió tonna orosz olajat szerez be maximum 7,4 milliárd zloty (1,7 milliárd euró) értékben.

Miközben Oroszország Ázsiában tesz erőfeszítéseket piaci részesedésének növelésére Szaúd-Arábia rovására, az utóbbi az európai piacról igyekszik kiszorítani az orosz olajat.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?