Karácsonyfatűz, célt tévesztett petárdák – az ünnep veszélyei

Noha a téli időszakban a BM Országos Katasztrófavédelmi Hatóság évről-évre megismétli tűzvédelmi figyelmeztetéseit, az ünnepeket továbbra is gyakran kísérik lakástüzek, balesetek – hívta fel a figyelmet Hajdu Márton tűzoltó őrnagy, a szervezet szóvivője, aki a tűzesetek okairól, a szén-monoxid-mérgezés elkerülésének módjáról és a Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatásról is beszélt műsorunkban.

Nincs vész, ha van VÉSZ

A felhasználói szokások széles spektrumát kielégítve a honlap, a közösségi portálok és hagyományos média mellett egy éve érhető el a katasztrófavédelmi hatóság okosalkalmazása: az androidos készülékeken a Google Play Áruházból, az iOS-es készülékeknél a vonatkozó applikációs tárhelyről ingyenesen letölthető és folyamatosan frissíthető VÉSZ, Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatás. A rendszer segítségével azonnal tájékozódhatunk lakóhelyünk, úti célunk vagy akár az egész ország aktuális helyzetéről, a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekről – emelte ki Hajdu Márton.

kép: Jeffrey

kép: Jeffrey

Ónos eső, jegesedés

Az elmúlt hetek ónos esői, áramkimaradásai próbára tették ezeket az információs csatornákat, hiszen az erdős területek mellett a budai régióban lakott területeket és forgalmas utakat érintett a szélsőséges időjárás, 160 ezer szolgáltatónál áramkimaradást is okozva. Fontos volt a pontos lokalizálás, gyors tájékoztatás és a lakosság felkészítése a probléma hatékony kezelése érdekében. Sok esetben olyan mértékű vezetékkárosodás történt, hogy csak aggregátorokkal lehetett megoldani az áramszolgáltatást. A legtöbb esetben azonban 2-3 nap alatt teljesen helyreállították az infrastruktúrát – emlékeztetett a szóvivő, kivéve Dobogókőn, ahol újra kellett húzni a vezetékeket – tette hozzá.

Lakástüzek, petárdák, poroltó

hirdetés

Az ünnepi készülődés kapcsán a szóvivő hangsúlyozta, hogy fényfüzéreket, pirotechnikai eszközöket csak ellenőrizhető helyről vásároljunk és csak akkor és addig használjuk, amíg mellette vagyunk. A kinti fényfüzérek többször szigeteltek ugyan, mégis fontos a használatba helyezés előtti ellenőrzésük – intett óvatosságra a tűzoltó őrnagy.

A pirotechnikai eszközöket is mindig a használati utasításnak megfelelően használjuk, ne irányítsuk járműre, emberre, állatra, épületre, mert sérülést, tüzet okozhat. A visszahulló alkatrészeket ellenőrizzük, hogy valóban kialudtak-e. Az esetleg megmaradt árukat vigyük vissza, otthoni tárolásuk tilos és balesetveszélyes.

kép: Rebecca W

kép: Rebecca W

A Rádió Orient vendége arra is rámutatott, hogy a karácsonyi időszakban különösen célszerű valamilyen oltókészülék beszerzése is a lakásokba. Annak hiányában tűz esetén elsődleges az áramtalanítás, csak ezt követően lehet vízzel oltani a kigyulladt karácsonyfát. Nem tanácsos pokróccal letakarni a tüzet, mert egy műszálas pokróc pillanatok alatt lángra lobban és személyi sérülést is okozhat. Ha a sütés közben a forró olaj gyullad meg, fedővel takarjuk le, mert vízzel oltva súlyos balesetet, sőt lakástüzet is okozhat.

A tűzeset során belélegzett füst is veszélyt jelent. A műanyag nyílászárók megakadályozzák a füst kijutását, ami így felgyűlhet, légzőszervi károsodást okozva. Ugyanilyen veszélyes a szén-monoxid félgyülemlése a lakásban. Ezekben az esetekben első az emberi biztonság garantálása: a működő fűtőberendezés kikapcsolása, ablaknyitás, a lakás elhagyása, majd a katasztrófavédelem segélyszámának (105 vagy 112) hívása.

Szén-monoxid mérgezés

Magunk és családunk testi épsége érdekében minden lakásba érdemes szén-monoxid-érzékelőt beszerezni. Vásárlásakor érdemes szakember véleményét kérni a típus kiválasztásához, hogy elkerüljük a napokban sokat emlegetett, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által is vizsgált kétes márkák megvásárlását. Azonban a jó minőségű szén-monoxid-érzékelőt is célszerű rendszeresen ellenőriztetni az akkreditált laborokban – tanácsolta a szervezet szóvivője.

OPH