Súlyos helyzetet teremtett a nukleáris erőmű adatainak feltörése

Súlyos helyzetet teremtett a dél-koreai nukleáris erőművet működtető vállalat elektronikus adatainak feltörése, és nemzetbiztonsági szempontból elfogadhatatlan, ami történt – közölte kedden Pak Gun Hje dél-koreai államfő.

Az elnöki hivatal közlése szerint Pak Gun Hje egy szedzsongi kormányülésen nyilatkozott az incidensről, s figyelmeztetett, a nukleáris erőművek elsőrendű biztonsági létesítmények, amelyek közvetlenül hatással vannak a lakosság biztonságára. Az elnök a történtek alapos kivizsgálását, a támadás elkövetőjének azonosítását és az ország kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeihez tartozó számítógépes rendszerek biztonságának megerősítését kérte a kabinettől.

Gori atomerőmű. kép: wikipedia/Puramyun31

Gori atomerőmű. kép: wikipedia/Puramyun31

Az államfő szavait megelőzően egy ismeretlen a Korea Hydro and Nuclear Power nevű dél-koreai vállalatnak a Gori és Volszong atomerőműveket érintő részletes tervrajzait és nukleáris berendezéseinek ábráit tette közzé az interneten.

hirdetés

Az önmagát a “Hawaii-szigeteken működő atomellenes csoport elnökének” nevező elkövető azt állította, hogy behatolt a Korea Hydro számítógépes rendszerébe, és újabb hackertámadással fenyegetőzött, valamint azzal, hogy nyilvánosságra hoz mintegy százezer oldalnyi bizalmas dokumentumot, amennyiben az ország dél-keleti részén fekvő három atomerőmű működtetését nem állítják le december 25-ig.

A Korea Hydro működteti Dél-Korea összes atomerőművet, összesen huszonhárom nukleáris létesítményt. Anyavállalata a Korea Electric Power nevű állami vállalat.

Korábban dél-koreai tisztségviselők azt mondták, Szöul nem zárta ki Észak-Korea lehetséges érintettségét a kibertámadásban.

Pak Gun Hje hozzátette, hogy a Sony Pictures nevű amerikai filmstúdió ellen november végén elkövetett kibertámadás – amelynek elkövetésével az Egyesült Államok Észak-Koreát vádolja – arra emlékeztet, hogy a kiberterrorizmust komolyan kell venni.

hirado.hu

Vélemény, hozzászólás?