Kávézaccból biodízel

Ha már felfrissültünk a reggeli kávétól, a maradék zaccal akár be is autózhatunk a munkahelyre…

Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Egyrészt rengeteg kávét kellene reggel meginni, másrészt módszer kevésbé hatékony, mint a hagyományos finomítási eljárások, a költségek szempontjából viszont ígéretes alternatívával kecsegtet.

kép: lrajmund/indafoto.hu

kép: lrajmund/indafoto.hu

A lényeg, hogy sikeresen állítottak elő a kávézaccból biodízelt az amerikai Cincinnati Egyetem kutatói. Az egyetem két hallgatója és egy professzora 2010-ben vágtak bele a projektbe, egy ötgallonos vödörbe gyűjtötték az egyetem campusán működő kávézóból a zaccot.

hirdetés

Háromlépcsős módszerrel állították elő a bioüzemanyagot. Először kivonták az olajat a zaccból, majd a triglicerideket biodízellé alakították. A zaccot megszárították és a biodízel tisztítására használták. Utolsó mozzanatként pedig elégették a hátramaradt zaccot, hogy a tüzelhető biomasszához hasonló alternatív energiaforrást nyerjenek.

Az előzetes eredmények szerint a felhasznált kávézacc olajtartalmának aránya 8,37 és 19,63 százalék között mozgott, és a kávéolajból nyert biodízel megfelelt a nemzetközileg érvényes minőségi követelményeknek. A jövőbeli kutatások a kávézaccból nyert aktív szén tisztítási hatékonyságának javítására irányulnak.

A fosszilis dízelhez képest a tisztább égésű biodízel kevesebb szén-monoxidot, szénhidrogént és lebegő részecskét bocsát ki. Csak az Egyesült Államokban évente több mint egymillió tonna(!) kávézacc termelődik, amelynek legnagyobb hányada a szeméttelepeken köt ki.

A kutatók szerint módszerük nem csupán a szeméttelepek nagy területeit szabadítaná fel, de egyszersmind olyan biodízel előállításának lehetőségével kecsegtet, amelyet nem a táplálékforrásként is jelentős kukoricából és szójából nyernek, hanem más természetes anyagból – olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.

forrás: hirado.hu