Két éves csúcson az Arabica – meddig drágul még a kávé?

Akár a fontonkénti 250 dollárcentes magasságba is emelkedhet az Arabica kávé árfolyama a következő egy hónapban.Ezt várja a Solar Capital üzletkötője. Vetter Péter azt mondta a Gazdasági Rádiónak, a jelenlegi brazil szárazság, és az emiatt bekövetkezett gyengébb termés nem fog állandósulni, de a rövidtávú áremelkedésnek teret adhat a stabilan növekvő globális kávékereslet.
Árfelhajtó tényező az is, hogy a nagykereskedelmi felhasználásra vásárolt Robusta kávé legnagyobb termelője Vietnam, központi szabályozással csökkentené az ültetvények számát.

kép: CIAT

kép: CIAT

Idén eddig összesen 95 százalékkal ment fel a kávé ára a brazíliai szárazság miatt, ráadásul az eső a legrosszabbkor jött meg, most már rontja a termék minőségét és hátráltatja a betakarítást.

hirdetés

A világ legnagyobb kávétermelő országa évtizedek óta a legsúlyosabb szárazságot szenvedte el az év elején. Az arabica termése 18 százalékkal maradt el a tervezettől – derül ki a világ egyik legnagyobb kávékereskedő cége, a Volcafe adataiból. Az kávé tőzsdei jegyzése 2000 óta nem látott kilengéseken mentek át.

A világ kávékínálata, amely az arabica mellett a robuszta mennyiségét is magában foglalja, becsléstől függően 10-11 millió zsákkal (egy zsák 60 kilogramm) maradhat el a kereslettől a 2015-2016-os szezonban. Ez megegyezik Kolumbia éves termelésével – ez az ország az arabica második legnagyobb előállítója a világon.

OPH