Kihalt egy kagylófaj a fukusimai erőmű környékén

Szinte teljesen eltűnt a tengerből egy kagylófaj a 2011-ben balesetet szenvedett és a környező vizeket azóta is radioaktív anyagokkal szennyező Fukusima-1 atomerőmű közelében lévő 30 kilométeres partszakaszon japán kutatók közlése szerint.

A japán környezettani intézet és a radiológiai intézet kutatásai szerint a Thais clavigera nevű faj a két évvel ezelőtti, Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengést és cunamit követően balesetet szenvedett erőmű 20 kilométeres sugarú körzetében átvizsgált tíz helyszínből nyolc ponton teljesen kihalt.

Thais clavigera. kép: wikipedia

Thais clavigera. kép: wikipedia

hirdetés

Más kagylófajok habár nem tűntek el a vizsgált vizekből, számuk jelentősen csökkent az erőmű körzetében, és a megvizsgált állatokban radioaktív anyagok jelentős koncentrációját mutatták ki.

A kutatók szerint a fukusimai atombaleset okolható a Japán vizeiben amúgy nagy számban élő kagylófaj eltűnéséért. A katasztrófát megelőző cunami nem okozhatta a faj kihalását, mivel az állatok más, szintén szökőár sújtotta régiókban túlélték a természeti csapást, kizárólag az erőmű körzetéből tűntek el teljesen.

A szakemberek – akik négy hónapig vizsgálták a kagylópopulációk változását Japán keleti partvidékén – azt ígérték, hogy tovább fogják kutatni a nukleáris katasztrófa és a fajok kihalása közti összefüggéseket.

MTI

Vélemény, hozzászólás?