Kiírták a tendert a Tigáz felhasználóinak ellátására – a Főgáz készen áll

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közzétette a honlapján a Tigáz Zrt. földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználói – azaz a lakosság – ellátására szóló ajánlattételi felhívását – közölte a hatóság kedden az MTI-vel.

A felhívásra az egyetemes szolgáltatóknak 20 munkanapon belül tehetnek ajánlatot. A beérkező ajánlatok értékelése után a hivatal – az ellátás biztonságának a szempontjai alapján – 5 munkanapon belül választja ki a legkedvezőbbet.

kép: DVIDSHUB

kép: DVIDSHUB

 

A MEKH az ajánlatok mérlegelésekor előnyben részesítheti azt, amely felöleli a Tigáz teljes ellátási területét, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlata is előnyt élvezhet, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed a Tigáz területére is.

A MEKH közleménye kiemeli, hogy a hivatal a felhasználók ellátásának folyamatosságát garantálni fogja, ezért a Tigáz működési engedélyét csak akkor vonja vissza, ha a felhasználók folyamatos ellátása egy másik – az átvevő – egyetemes szolgáltató által biztosított.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe – jelezte  a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, hozzátéve, hogy a folyamatot végig felügyelni fogja, különös tekintettel a felhasználók informálására.

hirdetés

Korábbi közlése szerinta Tigáz tavaly 1093 településen látott el földgázelosztói tevékenységet, az egyetemes szolgáltatásban 1,14 milliárd köbméter földgázt adott el csaknem 1,2 millió fogyasztónak

A Főgáz Zrt., amely az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. szakmai irányítása alatt áll,  felkészült a Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztójának átvételére – közölte a társaság keden az MTI-vel. A Főgáz arra reagált, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden jelentette meg a tendert a Tigáz egyetemes szolgáltatás alá tartozó (lakossági) ügyfeleinek átvételére.

Az elmúlt időszakban három társaság is kérte földgázszolgáltatói engedélye visszavonását a MEKH-től, így szükségessé vált a felhasználóik további ellátásának biztosítása. A hivatal néhány hete a Főgázt jelölte ki az E.on és a GDF SUEZ földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosult felhasználóinak ellátására – áll a közleményben.

A Főgáz készen áll mindhárom szolgáltató lakossági fogyasztóinak átvételére, a földgázellátás fennakadásmentes biztosítására az egész országban, így a társaság egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfeleinek száma a jelenlegi 800 ezerről akár 3,3 millióra bővülhet a közeljövőben – írja a gázszolgáltató társaság a közleményében.

MTI