Kijev részben hajlandó teljesíteni az IMF követelését a lakossági energiaár emelése terén

Ukrajna hajlandó „differenciált módon” emelni a lakossági energiafogyasztás árát annak érdekében, hogy kompromisszumra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a felfüggesztett hitelprogram újraindításáról – jelentette ki pénteken ukrán miniszterelnök.

Mikola Azarov az ukrán média híradása szerint közölte: a lakosság azon rétege esetében, amely európai színvonalú keresettel és bevétellel rendelkezik, a vezetés kész a piaci árra emelni az energiafogyasztás költségét. Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajna lakosságának zöme még mindig nem képes piaci árat fizetni az energiaszolgáltatásokért.

Mikola Azarov

Leszögezte azt is, hogy Ukrajna számára nem nélkülözhetetlenül fontos az IMF-hitel. Rámutatott: azért folytatja Kijev a párbeszédet az IMF-fel, mert reméli, hogy számára elfogadható feltételek mellett sikerül megállapodniuk.

hirdetés

A Nemzetközi Valutaalap 2011 márciusában állította le a 2010 júliusában indított, 15,5 milliárd dolláros hitelprogramot, mert az ukrán kormány elutasította több népszerűtlen megszorító intézkedés bevezetését, köztük a lakossági gázár emelését.

Novemberben javaslatot tett az ukrán kabinet a költségvetési hiány 7,678 milliárd hrivnyával, azaz csaknem 1 milliárd dollárral 38,807 hrivnyára, vagyis körülbelül 4,85 milliárd dollárra emelésére, amiből a fűtőenergia piaci és a lakossági fogyasztói ára közötti különbséget kívánja kompenzálni.

A Nemzetközi Valutalaptól származó legfrissebb közlés szerint az IMF küldöttsége várhatóan január 29-e és február 12-e között tárgyal Kijevben a hitelprogram felújításáról.

MTI