Kínában elkészült a világ első hidrogénhajtású „villamosa” (videó)

A világ legszennyezettebb fővárosa Peking is figyelmezteti Kínát arra, valamit tenni kell az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentésére. Az ország vezetése, elöljárói is tisztában vannak azzal, hogy a felfokozott környezetszennyezés negatív hatással van a globális éghajlatra is, de veszélyeztetheti az ország infrastrukturális projektjeit, a terméshozamot és a lokális környezetet is.

Bár még mindig vonakodnak tőle, ennek ellenére azt a célt tűzte ki Kína, hogy további jelentős összegeket fektet be a zöld energiatermelésbe. Bár 2013-ban több szélerőművet építettek, mint bármely más ország a világon, az erőfeszítés még mindig kevésnek bizonyul. Most, folytatva a tiszta energia megvalósulásáért a küzdelmeket, Kína nemrég bejelentette a világ első hidrogénhajtású villamos fejlesztését.

Sifang-China South Rail Corporation hidrogénhajtású villamos

A járművet a Sifang leányvállalata, a China South Rail Corporation fejleszti, és a prototípusa a múlt héten gördült le a futószalagról Qiangdao városában, Shandong tartományban. Bár hidrogén üzemanyagcellák már egy ideje működnek a világ különböző tesztjárműveiben, például buszokban, azonban villamosokban még senki ezelőtt nem gondolkodott.

hirdetés

– Két évbe telt a Sifangnak megoldani a kulcsfontosságú technológiai problémákat, a különböző kínai kutatóintézetek segítségével – mondta el Liang Jianying főmérnök.

A hidrogénüzemű villamosok számos okból válhatnak vonzó közlekedési eszközökké. A hidrogén rendkívül bőségesen áll rendelkezésre, viszonylag könnyen ki lehet termelni a különböző megújuló és a nem megújuló forrásokból. Továbbá, a hidrogén üzemanyagcellás járművek emissziója nulla, csak vizet termelnek.

Az újonnan kialakított villamosokban egy tartályban tárolják a hidrogént, amely 100 kilométer megtételére elegendő üzemanyagot képes elraktározni. Az újratankolás időtartama 3 perc. – Az átlagos villamosvonalak hossza Kínában 15 kilométer, ami azt jelenti, hogy egy töltéssel egy villamos három utat tehet meg oda-vissza – teszi hozzá Liang.

forrás: gepagy.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?