Kisebb lehet az olajpiaci túlkínálat

A vártnál alacsonyabb olajpiaci túlkínálatra számítanak egyes elemzők, annak eredményeként, hogy kevésbé gyorsan gyarapodott a globális olajtartalék; a hír hatására, illetve a dollár árfolyamának gyengülése miatt az olaj világpiaci ára emelkedni kezdett kedden kora reggel.

A Bernstein Energy piackutató cég rámutatott, hogy a világ állami és kereskedelmi olajpiaci készlete 17 millió hordóval 5 milliárd 618 millió hordóra nőtt az idei harmadik negyedévben, ami a legkisebb emelkedés 2014 negyedik negyedéve óta. Elemzők szerint a készletbővülés ütemének fokozatos lassulása arra utalhat, hogy az olajpiac közelebb van egyensúlyi állapotához, mint azt korábban hitték. Ráadásul az olajpiaci tartalék nagysága elmarad a téli fűtési szezon előtti szokásos mértéktől.

olajkút

Ugyanakkor a piackutató szerint sok múlhat azon, hogy valóban felkészült-e a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az olajtermelés ígért korlátozására. Az OPEC november 30-án Bécsben ül össze, hogy a kitermelés csökkentésének részleteit – melyik országnak mennyivel kell majd visszafognia a saját olajtermelését – tisztázza.

A kartell felkérte az OPEC-hez nem tartozó országokat, így például Oroszországot is, hogy csatlakozzon a termelés csökkentéséhez.

hirdetés

A Citibank pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban, Japánban, Szingapúrban és Európában 35,9 millió hordóval csökkentek a készletek.

A Wood Mackenzie energiakutató elemzője szerint az alacsonyabb tartalék, az OPEC kisebb szezonális kitermelése és az északi félteke fűtőolaj iránti magas kereslete miatt már az idén év végén egyensúlyba kerülhet az olajpiac.

Közép-európai idő szerint kedd dél körül az észak-tengeri Brent decemberi szállításra hordónként (159 liter) 51,91 dollárba került, 39 centtel, 0,76 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára novemberi szállításra hordónként 44 centtel, 0,88 százalékkal, 50,38 dollárra nőtt.

energiaoldal.hu – MTI