Kiszámíthatóságot hoz az időjárásfüggő megújulóenergia-termelésbe az IBM

Az IBM legújabb fejlesztése már rövid távon megoldást jelenthet az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos legnagyobb problémára, tételesen az egyes energiaforrások rendelkezésre állásának kiszámíthatatlanságára. Az informatikai óriáscég új időjárás-előrejelző technológiája napokra, sőt hetekre előre megbízható információt biztosít arról, mennyi napsütéssel, széllel vagy csapadékkal tervezhetnek a zöldenergia-termelők.

Az IBM által az Egyesült Államokban kidolgozott megoldás a jelenlegi legkifinomultabb műszereknél 30 százalékkal pontosabban képes előre jelezni a következő napokban vagy akár hetekben várható időjárást. Ezáltal lehetővé válik a megújuló energiaforrásokból nyerhető energia mértékének előzetes becslése. Ez pedig történelmi előrelépést jelenthet a zöldáram energiahálózatba való hatékonyabb bekapcsolása terén, mivel eddig ezen a területen a fő problémát pontosan ennek az előre becsülhetőségének bizonytalansága jelentette.

IBM időjárás

Az új megoldás lényegében egy számítógépes algoritmuson alapszik, amelyet Self-Learning Weather Model and Renewable Forecasting Technology névre kereszteltek a fejlesztők. A rendszer a big data elemző és tanulási funkcióira épül, amelyek segítségével működése folyamatosan fejleszthető. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rendszer folyamatos kapcsolatban áll a zöldenergiát rendszerbe fogadó és termelő üzemekkel, így a big data elemzései révén folyamatosan ellenőrzi saját előrejelzései pontosságát. Az így összegyűjtött adatok és tapasztalatok alapján a rendszer képes pontosítani becsléseit.

hirdetés

A metódusnak tehát alapvető előnye a tanulási képesség, amely az időjárás modelljeinek historikus adatokból való egyre pontosabb megismerését és előre jelzését teszi lehetővé. A szisztéma ráadásul figyelembe veszi a helyi földrajzi viszonyokat, sajátosságokat is, ami még szofisztikáltabbá teszi működését.

A rendszer napi szinten 1 600 időjárást figyelő központtal, nap- és szélenergia üzemmel és műholddal áll kapcsolatban, ennek nyomán pedig naponta mintegy 1 terabájt adatot futtat át önmagán. Ennek a hálózatnak köszönhetően képes a gyakran csak egy-egy állomás adataira támaszkodó egyéb előre jelző központok becsléseinél 30 százalékkal pontosabb információt biztosítani.

Az Egyesült Államokban a megújuló energiaforrások jelentősége az infrastruktúra bővülésével dinamikusan növekszik. Az előrejelzések szerint például a napenergia önmagában is a termelt energia 14 százalékát adhatja 2030-ra, 2050-re pedig 27 százalékát a jelenlegi trend alapján. Ez annál is jelentősebb, mert Amerikában jelenleg 65 százalékban fosszilis energiahordozókból biztosítják az ország ellátását az amerikai Energy information Administration szerint, a megújulók szélesebb körű használata tehát nagyban csökkentheti ezt az arányt már rövid- és középtávon is.

forrás: chikansplanet.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?