Kiterjesztenék az uniós GMO-mentes övezetet

Fazekas Sándor az uniós agrárminiszterek Tanácsának brüsszeli ülésén is folytatta a „GMO-mentes Európa” kezdeményezéséhez kapcsolódó tárgyalásait. Ez alkalommal Marek Sawicki lengyel, Andrä Rupprechter osztrák, valamint Evangelos Apostolou görög tárcavezetőkkel folytatott kétoldalú megbeszéléseket.

A miniszterek kiemelten fontosnak tartották a génmódosított növények köztermesztésének tiltását, és egyetértettek abban, hogy lépéseket kell tenni az EU növényi fehérje import-függőségének csökkentése érdekben. A közeljövő kiemelt uniós jogszabály alkotási feladat lesz az egyes GMO-k élelmiszer- és takarmánycélú engedélyezésének felülvizsgálata.

hirdetés

Fazekas Sándor szlovén kollégájával, Dejan Židan-nal tárgyalt arról a szlovén kezdeményezésről, hogy május 20-át az ENSZ nyilvánítsa a Méhek Világnapjává. Szlovénia javasolta továbbá az „Európai Mézet reggelire” programjuk uniós szintű kiterjesztését.

A programhoz Magyarország is csatlakozott 2014-ben, amelynek keretében több iskolában került sor hasonló rendezvényekre. A két miniszter egyetértett abban, hogy a méhészeti ágazatnak megfelelő figyelmet kell szentelni, a növényvédelem, a növényi megporzás és a fenntartható gazdálkodás szempontjaiból egyaránt.

(FM Sajtóiroda)

Vélemény, hozzászólás?