Mazda motorok a Toyotákban

A Mazda nagyot gurított a Skyactiv motorcsaláddal. A trendekkel szembe menő és mégis látványos eredményeket elérő technológia sikere a Toyota figyelmét is felkeltette.

Úgy tűnik, jó lóra tett a Mazda, amikor nem ült fel a downsizing néven ismert motorméret-csökkentési divat hullámára. Úgy gondolták, hogy nem feltétlenül az a helyes út, hogy egyre kevesebb hengert használnak egyre kisebb motorokban turbófeltöltővel, hanem inkább nagyobb köbcentiből hoznak ki kisebb teljesítményt és egyben a dízelmotorokéra emlékeztetően alacsony – valós – fogyasztást.

2016_Mazda_CX-3

Az elképzelés bejött, a korszerű motorokat könnyű karosszériával és gyönyörű formatervvel ötvözték, így mára a Mazda az egyik legmenőbb autó lett. Az autós újságírók minden új modelljüket ünneplik és a vásárlók is gyakori vendégek a szalonokban.

hirdetés

A Toyota elnöke Akido Toyoda a kis fogyasztású, megbízható motorokat és a sikeres KODO formanyelvet is egyaránt nagyra értékeli. A Skyactiv motorok nagyon jól jönnének a Toyotának, aki viszont hibrid technológiával tudná segíteni a Mazdát. A kis, független autógyár ugyanis ezen a területen eddig nem nagyon fejlesztett, tekintettel a hatalmas költségekre.

2012 Mazda3 SKYACTIV engine

2012 Mazda3 SKYACTIV engine

A hosszú távúra tervezett partnerség segítheti a két japán gyártót, hogy könnyebben teljesíteni tudják az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat.

energiaoldal.hu