Kiterjeszthetik a rezsicsökkentést

A Magyar Nemzet információi szerint újabb szolgáltatási körre terjesztheti ki a hatósági árak rendszerét a kormány. A tervek szerint a jövőben nemcsak a már beharangozott csatornadíjért, vagyis a szennyvízelvezetésért, hanem annak elszállításáért is kevesebbet kell majd fizetni.

kép: NikonRoli/indafoto.hu

kép: NikonRoli/indafoto.hu

Jelenleg is vizsgálja a kormány, illetve a Fidesz rezsicsökkentést előkészítő munkacsoportja, hogyan lehetne a hatósági árképzés rendszerét a lakossági szolgáltatások minél szélesebb körében kiterjeszteni – mondta a Magyar Nemzetnek a kormánypárt egyik vezetője. A lap azon kérdésére, hogy pontosan milyen körben jelenhet meg az újabb díjcsökkentés, a politikus az úgynevezett települési folyékony hulladék (szennyvíz) szállítását említette (szippantás). Emlékeztetett arra is, hogy többek között a PB-gázpalackok és a tartályos gáz árának, illetve a kéményseprés díjainak hamarosan várható csökkentését is a hatósági árképzés módszerével érhetik el. Utóbbi tervéről egyébként szintén a lap számolt be elsőként januárban.

hirdetés

Ismert, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető a múlt héten arról beszélt, hogy az ezen a területen tapasztalt „meglepően nagy és elfogadhatatlan árváltozások” miatt tízszázalékosnál nagyobb díjcsökkentés is elképzelhető, de ennek lehetőségét még vizsgálják.

Az Országgyűlés várhatóan április végéig elfogadja a rezsicsökkentés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, amely a díjcsökkentések megvalósulását biztosítja. A törvényjavaslat – amelyet múlt héten kezdett tárgyalni a parlament – az áram, a földgáz és a távhő árának január 1-jei csökkentése mellett rögzíti a víz- és a szemétszállítási díjak tízszázalékos mérséklését is július 1-jétől, valamint kötelezővé teszi ennek feltüntetését a számlákon.
OrientPress Hírügynökség