Korábban jelennek meg a kártevők

Vegyes várakozással vágnak neki az idei évnek a régió szőlősgazdái, hiszen a termést kedvezően és kedvezőtlenül befolyásoló tényezőkkel is szembesültek az év eddigi részében. Ebben az évben a lisztharmat és a peronoszpóra is korábban jelentkezhet a szőlőleveleken.
Mindenképpen biztató, hogy az elmúlt időszak csapadéka szépen visszapótolta a talaj vízkészleteit, ami várhatóan kedvezően befolyásolja a szőlőtőkék teherbíró képességét. Az időjárás alakulása ugyanakkor könnyen nehéz helyzetbe is hozhatja a gazdákat.

kép: sm33/indafoto.hu

kép: sm33/indafoto.hu

Elmaradt ugyanis a kemény hideg, könnyen átteleltek a kártevők, melyek máris megjelentek a friss hajtásokon. Felbukkantak az atkák, és több helyről már a tarka szőlőmoly rajzását is jelezték. Mindez azt jelenti, hogy idén a szokásosnál – ami május közepét jelenti – korábban megkezdték a permetezős védekezést a nagyban gazdálkodók, akik már arra is fölhívták a figyelmet, hogy ebben az évben a lisztharmat és a peronoszpóra is korábban jelentkezhet a szőlőleveleken.

hirdetés
Tarka szőlőmoly. kép: wikipedia

Tarka szőlőmoly. kép: wikipedia

Az elmúlt időszakban kaptunk egy kis jeget is, de az igazi kihívást a kártevők elleni védekezés jelenti most – mondta Bock József, a villányi borvidék elnöke. Már a második permetezésen is túl vannak, amire nemcsak a kártevők korai megjelenése miatt volt szükség, egy új hernyó- és rovarfajta is felütötte a fejét a tőkéken, a friss rügyeket megrágva okoznak kárt. A hozamkilátásokat a néhány hét múlva esedékes virágzás mutatja majd meg igazán, most a minőség biztosítására kell helyeznünk a fő hangsúlyt – mondta az ismert borász.

Hasonlóan gondolkodnak a tolnai szőlész-borászok is, náluk ugyancsak a korai védekezés adja az ültetvények körüli aktuális feladatokat. Tolnában sajnos nemcsak a kártevők miatt fáj a gazdák feje, a megye egyes területein – például Tamási körzetében – komoly jégverés érte a szőlőt.
OPH, bama.hu

Vélemény, hozzászólás?