Környezetkárosító az Ice Bucket Challenge?

A jótékonyságról kevésbé ismert kínaiak körében is hódít a jeges vizes kihívás, amelynek túlzott kereskedelmi jellege ellen a polgári ügyek minisztériuma, vízpazarló természetére pedig demonstrációk sora hívta fel a figyelmet.

Ahogyan az Amerikában, Kínában is a nagy technológiai cégek vezetői, így a „kínai Google-ként” emlegetett Baidu, „a kínai YouTube-ként” számon tartott Youku vezetője is elsők között vállalta a kihívást. Azóta példájukat a legnagyobb vállalatok vezetői, filmsztárok, médiaszemélyiségek ezrei követték.

Ice Bucket Challenge KínaAz amerikai példával ellentétben a kihívást teljesítőket is adományozásra kéri fel kihívójuk, ezekből összesen több mint 1,4 millió jüan (53,4 millió forint) érkezett be a kampány középpontjában álló amiotrófiás laterális szklerózist (ALS) is kezelő China-Dolls központhoz.

Az összeg meglepően magas, az ország ugyanis az elmúlt évek hatalmas összegű visszaéléseit követően adományozási válságban van – jól mutatja ezt, hogy az országszerte jótékonyságra felajánlott összegek tavaly sosem látott alacsony összeget mutattak.

hirdetés


A jeges vizes kihívásban – az országban rendkívülinek számító módon – a minisztériumi rangú nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság is részt vett. Egy másik tárca, a polgári ügyek minisztériuma ugyanakkor a jelek szerint kevésbé nézi jó szemmel a vízborogatást, s a kezdeményezés túlzottan „elkereskedelmiesedett, szórakoztató” voltára hívta fel mikroblog-fiókján a figyelmet. Ráadásul nem is mindig sül el túl jól:

A vizes videók a rendkívüli aszállyal küszködő Honan tartományban az ott élő aktivisták „üres vödrös kihívását” is életre hívták. A víz nélküli vödrök fejre húzásával az ottani, ivóvízhiánnyal szembe nézni kénytelen lakosok saját helyzetükre próbálták felhívni a figyelmet.

Egy másik, szintén üres vödröket használó kezdeményezés az általános ivóvízhiányra hívta fel a figyelmet: a Föld lakossága 20 százalékának otthonául szolgáló ország a teljes vízkészletek alig hét százalékával rendelkezik, ráadásul azok nagy része szennyezett. A probléma olyan jelentős Kínában, hogy Ven Csia-pao korábbi miniszterelnök szerint a „nemzet túlélését” fenyegeti.

MTI