Kötelező lesz a kondenzációs kazán, de adnak rá pénzt!

Ha valaki fűtéskorszerűsítést tervez, de nem akar jobb hatásfokú, ám drágább kondenzációs kazánt vásárolni, akkor szeptember 26-ig meg kell oldania a beszerelést. Másnap ugyanis hatályba lép Magyarországon is egy uniós rendelet, ami szerint kizárólag olyan gázkazánokat lehet felszerelni, amelyek éves átlagos hatásfoka legalább 86 százalékos. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ekkortól kizárólag kondenzációs kazánokat lehet majd beüzemelni.

Hogy egyáltalán nem evidens a kondenzációs kazán választása, azt mi sem mutatja jobban, mint hogy az újonnan forgalomba helyezett kazánok alig 40 százaléka ilyen. Pedig a meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest – a gyakorlati tapasztalatok szerint – a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kevesebb, a megtérülés pedig valahol 2,5 és 8 év közé esik.

kép: ariston.com

kép: ariston.com

Általában elmondható, hogy minél kisebb egy ingatlan – és persze annak fűtési igénye –, annál hosszabb a megtérülési idő. Ennek oka pedig a kondenzációs gázkazánok magas ára, ami 300 ezer forinttól indul, de a kiegészítő beruházásokkal együtt a kazáncsere költsége elérheti az egymillió forintot is.

hirdetés

Ezért nem csoda, hogy sokan inkább lemondanak róla. A Magyar Energiahatékonysági Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. tapasztalata eleve az, hogy energetikai felújításba általában csak támogatással vágnak bele a lakástulajdonosok.

Ezért lehet jó lehetőség a most meghirdetett, panel és téglaépítésű társasházak számára egyaránt elérhető energetikai pályázat. Ez a jelen esetben azért fontos, mert az egyedi fűtéssel rendelkező lakóépületek lakásonkénti kondenzációs gázkazán cseréjéhez is 150 ezer forint támogatás adható lakásonként. (Azt azért tudni kell, hogy a pályázattal elnyerhető támogatás nem haladhatja meg az elszámolható költségek (támogatható munkák) 50 százalékát. Vagyis optimális esetben a kondenzációs kazánok felára a támogatásból csökkenthető.

Más kérdés, hogy mi lesz azokkal, akik korszerűsítenék ősszel a fűtési rendszerüket? Ők vagy kénytelen kelletlen kondenzációs kazánt választanak, vagy előrébb hozzák a beruházásukat. Ez utóbbi azért is megfontolandó, mert a hagyományos kazánokat nyár végén szinte biztosan akciózzák majd a forgalmazók, hogy később ne maradjanak nyakukon az eladhatatlan készletek.

forrás: lakasfokusz.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?