Kovács Pál: erős régiós együttműködés kell az energetikában

Erős régiós együttműködés kell az energetikában, hiszen a közös problémákat csak jól működő, integrált energiapiac létrehozásával lehet megoldani – mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten A következő 40 év, az EU energia célkitűzéseinek kelet-európai előmozdítása című konferencián.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a kelet-közép-európai piacoknak és kormányoknak fel kell ismerniük, hogy az együttműködés kulcsfontosságú az árstabilitás, a forrásdiverzifikáció és az ellátásbiztonság megteremtéséhez.

hirdetés

Kovács Pál kép: kormany.hu

Kovács Pál emlékeztetett: Magyarország korábban saját energiastratégiát fogadott el, amelynek kulcskérdése, hogy miként lehet kikerülni a fosszilis energiahordozók fogságából.

Kifejtette: a stratégia legfontosabb célkitűzései az energiahatékonyság fokozása, a megújuló energiaforrások arányának növelése, a térségi hálózat és a határokon átívelő szállítási kapacitások kiépítése, a biztonságos atomenergia fenntartása és a helyi szén- és lignitkészletek környezetbarát módon való felhasználása.