Közel 35 millió eurós ökoinnovációs pályázatot nyitott meg az EU

Az Európai Bizottság a 34,8 millió euró összegű ökoinnovációs támogatásra tett közzé pályázati felhívást. Az újszerű környezetvédelmi megoldások piacra jutását szolgáló támogatás elnyerésére az Európai Unió bármely országából pályázhatnak a vállalkozások és az egyéni vállalkozók – számol be az Európai Bizottság közleményében.

A támogatásra olyan innovatív környezetvédelmi termékkel, technikával, szolgáltatással vagy folyamattal lehet pályázni, amelynek célja a környezeti hatások megelőzése vagy csillapítása, vagy amely elősegíti az erőforrások optimális felhasználását. A pályázatok beadásának határideje 2012. szeptember 6. A támogatást mintegy 50 projekt között osztja majd szét a Bizottság.

A pályázati felhívás alkalmából Janez Potoènik, európai környezetvédelmi biztos így fogalmazott: „Az elmúlt négy évben a versenyképességi és innovációs keretprogram ökoinnovációs programjának köszönhetően több mint száz innovatív környezetvédelmi termék jutott a piacra. A program megmutatja, megfelelő támogatás esetén hogyan képesek a vállalkozások hozzájárulni az európai nemzetgazdaságok környezetileg fenntartható fejlődéséhez. Különösen a kis- és középvállalkozásokat bíztatnám a jelentkezésre – nekik döntő szerepük van az Unió gazdasági növekedésének előmozdításában, és tavaly tőlük származott a pályázatok 65%‑a.”

Az idei felhívás öt fő területet fed le:
– anyagok újrahasznosítása,
– víz,

hirdetés

– fenntartható építési termékek,
– környezetbarát üzletvitel,
– élelmiszer- és italágazat.

A felhívás mindenekelőtt azoknak a kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek olyan környezetbarát terméket, eljárást vagy szolgáltatást fejlesztettek ki, amely még nem tudta megvetni lábát a piacon. A Bizottság a projekt költségeinek 50%‑áig biztosít finanszírozást. A támogatásban mintegy 50 új projekt részesülhet az idén.

A tavalyi felhívás nyomán mintegy 50 projekt vár indításra; több mint 140 projekt megvalósítása pedig már folyamatban van. A korábban támogatásban részesített pályázatok között szerepel például olyan projekt, amely régi, kidobott televízió-készülékeket kerámialapokká alakít át, de vannak köztük a szelektív hulladékgyűjtés új módszereit, a tej innovatív, környezetbarát csomagolását vagy a textíliák újrafeldolgozásának új technológiáját megvalósító kezdeményezések is.

forrás: portfolio.hu