Szinte teljesen kiváltják a gázt a Szarvasi Arborétumban

Évente 2,7 millió forinttal csökkenti energiaköltségét a Szarvasi Arborétum. A közel 60 milliós uniós támogatásból két biomassza tüzelésű kazánt és 6 négyzetméternyi napkollektort építenek be.

A fejlesztéssel a Szarvasi Arborétumban az épületek fűtését és a meleg víz előállításához szükséges hőenergiát októbertől földgáz helyett megújuló energiaforrásból biztosítják.

A drága földgáz miatt az arborétum költségvetésének jelentős részét viszi el a pálmaház fűtése, különösen a téli hónapokban.

hirdetés

Az arborétum 82 hektáros természetvédelmi területén a beteg, öreg fák kivágásából, valamint a fák és bokrok évről évre történő metszéséből viszonylag nagy mennyiségű szilárd biomassza képződik, amelyek a  két darab, összesen 185 kW-os teljesítményű hasábfa és apríték tüzelésű kazánban hasznosulhatnak. A projekt során a gázkazánokkal működő jelenlegi hőközpontot is átépítik.

A projekt részeként 6 négyzetméternyi napkollektor és a működéshez szükséges puffer tartályt szerelnek be a vendégházba, hogy az itt tevékenykedő egyetemi hallgatók, kutatók használati meleg vizét biztosítsa.

A projekt eredményeként éves szinten mintegy 2,7 millió forinttal csökkennek az arborétum energiaköltségei. A projekt magvalósításával közel 100%-os gázfogyasztás megtakarítás várható és 60 tonnával csökken a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, valamint az arborétum területén képződő 32 tonnányi erdészeti hulladékot helyben használják fel.

forrás: beol.hu

Vélemény, hozzászólás?