Közeledik a fűtési szezon – mire figyeljünk?

A tél közeledtével újra megkezdődik a fűtési szezon. A TIGÁZ azt javasolja a fogyasztóknak, hogy a kifogástalan szolgáltatás érdekében még a hideg beállta előtt gondolják végig, milyen teendőkkel kell szembenézniük; mi az, amit maguk is elvégezhetnek, és miben szükséges szakemberek segítségét igénybe venni.
Hamarosan indul a fűtési szezon, amelynek kezdete előtt minden fogyasztónak érdemes megbizonyosodnia a gázkészülékek biztonságos üzemeltethetőségéről. A Tigáz Zrt. azt tanácsolja, hogy ügyfeleik az alábbi szempontokat figyelembe véve lépésről-lépésre ellenőrizzék fűtőberendezéseiket.

kép: lordgeorg/indafoto.hu

kép: lordgeorg/indafoto.hu

A légellátási feltételek vizsgálata során fontos meggyőződni a szellőzőnyílás átjárhatóságáról, valamint a biztonságos füstgáz elvezetésről, azaz a füstcsövek megfelelő rögzítéséről és a kéményvizsgálat érvényességi idejéről.

Vizes fűtési rendszereknél az újbóli beüzemelést megelőzve minden esetben elengedhetetlen átnézni, hogy az elzáró szerelvény mind az előremenő, mind a visszatérő ágban nyitott állapotban legyen, hiszen ellenkező esetben súlyos gőzrobbanás következhet be. Nyitott rendszerű központi fűtési rendszereknél ezen felül ellenőrizni kell a tágulási tartályban a vízszintet, és a tartály hőszigeteltségét. Amennyiben szükséges, vizet kell tölteni a rendszerbe, fagyveszély esetén pedig gondoskodni kell a megfelelő hőszigetelésről.

hirdetés

Zárt fűtési rendszereknél kulcsfontosságú a rendszerben uralkodó nyomás mérése, amit alacsony érték esetén a gázkazán gépkönyvében (vagy kezelési utasításában) szereplő értékre kell emelni. A keringető szivattyú működésének ellenőrzése is lényeges, hiszen a hosszú állási idő meghibásodáshoz vezethet. További feladat a fűtési rendszer légtelenítése, és minden esetben, de főként konvektoros fűtésnél célszerű a fűtőkészülékek 1 m-es környezetéből minden éghető anyagot eltávolítani, hiszen a meggyulladt tárgyak komoly kárt okozhatnak.

Szakember által elvégzendő vizsgálatok:

A gázkészülékek belső ellenőrzését évente legalább egyszer ajánlott megismételni, amikor a szolgáltató szakértői megvizsgálják többek között az égő megfelelőségét, azt szükség esetén kitisztítják, ellenőrzik a biztonsági elemek működőképességét, továbbá átnézik, hogy nincs-e szivárgás a berendezésnél. Zárt égéstermék elvezetésű gázkészülékeknél szakemberrel kell ellenőriztetni az égéstermék elvezető rendszer szabad átjárhatóságát is, mivel kialakítása miatt esetenként rovarok költözhetnek bele.

A fűtés kezdetekor sok esetben gondot jelent a gyújtóláng meggyújtása a konvektorokba és az állókazánokba beköltözött pókok miatt, valamint problémát okozhat a mellékhelyiségekben elhelyezett állókazánok beporosodott gázégője, ami miatt az égés tökéletlen lesz és ez könnyen balesethez is vezethet. A rendszeres karbantartás, és ellenőrzés tehát elengedhetetlen, hiszen ezzel megelőzhetjük a hatékonyságromláson felül a baleseteket is.

OrientPress Hírügynökség