Közös érdek, hogy fellendüljön az elektromobilitás

Áder János köztársasági elnök közös érdeknek nevezte az elektromobilitás fellendülését az Új úton az elektromobilitás az Európai Unióban elnevezésű nemzetközi konferencián pénteken, megjegyezve, hogy a világ szén-dioxid kibocsátásának 25 százalékáért a közlekedés felel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által szervezett budapesti konferencián a kelet-közép-európai uniós országok politikusai és iparági szakemberek előtt tartott nyitóbeszédében Áder János hozzátette: döntő kérdés a kibocsátás csökkentése, a súlyos globális gazdasági következmények és környezeti hatások mérséklése érdekében.

Áder János New way on e-mobility in eu

Elmondta: az elektromos autók 70-80 százalékos energiahatékonysággal üzemelnek, amely jelentős előrelépés a robbanómotorok 35-40 százalékos hatékonyságához képest.

A hatvanas-hetvenes évektől kezdték felismerni, hogy a növekvő szén-dioxid kibocsátás következtében “fűtjük fel a bolygót”, az elmúlt években az Egyesült Nemzetek Szervezete jelentésében világossá tette: ha folytatódik a tendencia, áradás, aszály, tengerek savasodása, politikai és társadalmi konfliktusok, valamint a mostaninál lényegesebb nagyobb migráció következik – sorolta.

A köztársasági elnök kiemelte a magyar feltalálók szerepét a közlekedés fejlődésében, hozzátéve, hogy az elektromobilitási megoldások fejlesztése óriási kihívás elé állítja a mai kutatókat, mérnököket és feltalálókat.

Varga Mihály New way on e-mobility in eu

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédében kiemelte: megkezdődött a változás az európai utakon, idén az első kilenc hónapban több mint 115 ezer új elektromos járművet helyeztek forgalomba. Ehhez a trendhez csatlakozni szeretne Magyarország is. Hozzátette: a kelet-közép-európai régió egyre nagyobb jelentőséggel bír az európai járműgyártásban, ezt a fejlődési hullámot jelentős eredménnyel lehet kihasználni. El kell mozdulni a nagyobb  hozzáadott értékkel bíró területek felé, amihez az elektromobilitás kiváló alapot biztosít – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

A magyar kormány a továbbiakban is minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni fogja az elektromobilitás terjedését – jelentette ki. Ez az a terület, amely lehetőséget ad arra, hogy az ipar és a felsőoktatási intézmények új területen működjenek együtt, kapcsolataikat regionálisan is kiterjesszék és ebből új, innovatív termékek szülessenek.

hirdetés

New way on e-mobility in eu

Felidézte: 2014-ben fogadták el a Jedlik Ányos tervet, a magyar elektromobilitási stratégiát. A jogrendben nyár óta létezik a környezetkímélő jármű kategóriája, és szeptembertől elérhető a zöld rendszám, amelyből csaknem száz darabot adtak már  ki.

Kitért arra, hogy egy jövő tavasszal megnyíló forrásból nem csak töltőpontok kialakítására, hanem gépjárművek beszerzésére is lehet pályázni, a kormány szeretné elérni, hogy az állami és önkormányzati közbeszerzéseken egyre több elektromos járművet szerezzenek be – mondta.

Az elektromobilitás minél szélesebb körű elterjedéséhez fontos az is, hogy az elektromos autók ára egyre versenyképesebbé váljon a benzin és a dízelmotoros autókéval – vélekedett. Nagy szerepe lesz a következő években uniós kutatás-fejlesztési programoknak abban, hogy az elektromos autó költség szempontjából is jó választás legyen egy átlag európai család számára – emelte ki.

Peter Gaspersic, szlovén infrastruktúráért felelős miniszter elmondta: az elektromobilitás terjesztése jelenleg a legfontosabb része a fenntartható közlekedés kialakításának Szlovéniában, ahol csaknem 300 elektromos töltőállomás üzemel és idén több mint 100 elektromos járművet adtak el. A miniszter kitért arra, hogy Szlovéniában egyebek mellett adózási kedvezményekkel ösztönzik az elektromobilitás terjedését, példaként említette, hogy 2011 óta maximálisan 5000 eurós támogatást kap az, aki elektromos autót vesz. 2015-ig 2,5 millió eurót osztottak szét ilyen módon – ismertette.

A pénteki szakmai találkozón a visegrádi országok és Magyarország uniós szomszédainak magas rangú állami vezetői, szakpolitikusai, valamint a legnagyobb elektromos gépkocsigyártó-vállalatok vezető szakértői vesznek részt. A rendezvény szombaton családi nappal folytatódik a budapesti Millenárison, ahol reggel 10 órától ingyenes programok keretében találkozhatnak az érdeklődők a legmodernebb és a formatervezés élvonalát képviselő elektromos járművekkel, közöttük egy-két kuriózummal is – áll az NGM-nek az eseményről kiadott tájékoztatásában.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?