Kulcsfontosságúvá vált a görög-bolgár-román-magyar gázfolyosó kialakítása

Miután a Nabucco és a Déli Áramlat is bedőlt, Magyarországnak viszont nem szabad feladnia az energiadiverzifikációra irányuló erőfeszítéseit, kulcsfontosságúvá vált a görög-bolgár-román-magyar gázfolyosó kialakítása – mondta kedden Brüsszelben az MTI-nek Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke.

Ezen országok vezetékeinek az összekapcsolása azért válik kiemelkedően fontos érdekké, mert ezen a vezetékrendszeren nagyon jelentős mennyiségű gáz áramolhat az úgynevezett déli gázfolyosóból Európába – mondta a fideszes politikus. Fontos, hogy az EU támogassa ennek a görög-bolgár-román-magyar tengelynek a megépítését – tette hozzá.

Asztana, 2012. május 4. A kétnapos látogatáson Kazahsztánban tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b3) Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni elnökkel (b5) beszélget Asztanában. Kép forrása: Miniszterelnökség, Burger Barna

Asztana, 2012. május 4. A kétnapos látogatáson Kazahsztánban tartózkodó Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b3) Nurszultan Nazarbajev kazahsztáni elnökkel (b5) beszélget Asztanában. Kép forrása: Miniszterelnökség, Burger Barna

Németh Zsolt elmondta: az EU-országok törvényhozásaiban működő külügyi bizottságok elnökeinek hagyományteremtő célú találkozóján vett részt Brüsszelben, Elmar Broknak, az Európai Parlament külügyi bizottsági elnökének a kezdeményezésére. A magyar nemzeti delegáció tagja volt a honvédelmi bizottság alelnöke, a szocialista Harangozó Tamás is.

Hétfőn megbeszélést folytattak Federica Mogherinivel, az EU új kül- és biztonságpolitikai képviselőjével, valamint Johannes Hahnnal, az EU új szomszédságpolitikai és bővítési tárgyalásokkal foglalkozó biztosával, kedden pedig a balkáni országok külügyminisztereivel. Ugyancsak megvitatták Elmar Brok jelentését az EU biztonsági helyzetéről.

hirdetés

Ezzel kapcsolatban a magyar külügyi bizottsági elnök megállapította: sürgető, hogy az új biztonsági helyzetben az unió biztonsági stratégiát alkosson, amely az elkövetkező időszakra orientálja majd a politikai gondolkodást.

A Nyugat-Balkánt illetően Németh Zsolt hangsúlyozta: sürgető teendő, hogy az EU-bővítési folyamatnak megfelelő lendületet adjanak, tekintettel arra, hogy fokozódik a nyugat-balkáni orosz aktivitás, valamint kockázatokat hordoz a térség számára a radikális iszlám magatartása is.

A magyar politikus elmondta: a találkozón elismerésüket fejeztük ki azért, mert a nyugat-balkáni országok sikeresen rendezik a kisebbségi vonatkozású kérdéseket.

„Ebben a sorban kiemelkedően fontos számunkra a magyar-szerb megbékélési folyamat látványos előrehaladása” – tette hozzá.

Németh Zsolt szerint nem csak a nyugat-balkáni országok érdeke az EU-bővítési folyamat, hanem Európa számára is a válság leküzdésének fontos összetevője. Ebben – jegyezte meg – egyetértenek az MSZP-s Harangozó Tamással.

MTI