Leállt az atomerőmű 2. blokkja szombaton

A paksi atomerőmű 2-es blokkja szombaton délután lekapcsolódott a hálózatról egy panel meghibásodása miatt, az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással – mondta el Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója csütörtökön az MTI-nek.

A nukleáris hatóság vezetője közölte, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az előírásoknak megfelelően azonnal jelezte – előbb telefonon, majd írásban is – azt, hogy 2015. október 24-én 17 óra 11 perckor reaktorvédelmi működés miatt lekapcsolódott a hálózatról a 2-es blokk.

Paksi Atomerőmű blokkvezénylő. kép: atomeromu.hu

Paksi Atomerőmű blokkvezénylő. kép: atomeromu.hu

Az eseményeket súlyuktól függően rangsorolják, ez az “azonnali jelentésköteles” kategóriába tartozik, mert blokkleállással járt – vázolta Fichtinger Gyula. A jelzés után a hatóság értékeli és a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) besorolja a történteket.  – Ez nem is igazán esemény, hanem rendellenesség volt, így a skála alatti nullás besorolást kapta – mondta a főigazgató hozzátéve, hogy az ilyen kissúlyú történésekről nem kell azonnali lakossági tájékoztatást adni. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan “közvetítik”, közzétették a változást és annak okait.

A főigazgató ismertetése szerint egy hibás elektromos panel, egy jeladó hibás jelet produkált – szintnövekedést jelzett -, és ez elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, leállt a reaktor – részletezte.  Azt is elmondta, hogy mivel nem nagy jelentőségű az esemény, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatására nincs szükség.

hirdetés

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a hibafeltárást és -elhárítást követően a blokk október 26-án a hajnali órákban elérte névleges teljesítményét. Az esemény a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, vagyis a nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

A paksi atomerőmű a számára előírt szabályoknak megfelelően tájékoztatta az illetékes hatóságokat. Jogszabályi kötelezettségeinek teljesítésén túlmenően saját hivatalos weboldalának Transzparencia menüpontjában is közzétette az információt – közölte az erőműtársaság.

A skála alatti, azaz INES 0 besorolású események száma 16-18 évente az atomerőmű tájékoztatása szerint. Az OAH főigazgatója pedig arról számolt be, hogy ezek közül blokkleállással járó esemény két alkalommal történt az idén.

energiaoldal.hu – MTI

 

Vélemény, hozzászólás?