Leégett egy Chevron-kőolaj-finomító Kaliforniában

Többórás küzdelem után keddre virradóra sikerült eloltani azt a tüzet, amely a Chevron kőolaj-finomítójában keletkezett a kaliforniai Richmondban.

A tűz, amelynek lángjai 10 méternél magasabbra csaptak fel, helyi idő szerint hétfő késő délután keletkezett. A hatóságok elrendelték, hogy a környék mintegy 100 ezer lakója az oltás alatt ne hagyja el az otthonát. Légzőszervi bántalmak miatt mintegy 350-en fordultak orvosi segítségért.

kép: inautonews.com

A Chevron beszámolója szerint egy munkás szenvedett könnyebb égési sérülést, a kár nagysága egyelőre nem ismert.

hirdetés

Gayle McLaughlin richmondi polgármester kedden sürgette a tűzvész okainak teljes körű kivizsgálását. Az eddigi jelentések szerint a tűz kitörése előtt mintegy két órával a finomító egyik részlegénél olajszivárgást észleltek.

Mivel félő, hogy az állam második legnagyobb, 245 ezer hordós napi teljesítményű finomítója hónapokra részlegesen megbénult, a baleset körzetében gallononként 25 centtel emelkedett a benzin ára. A Chevron richmondi létesítménye mintegy nyolcadát jelenti a kaliforniai finomítói kapacitásnak.

A richmondi helytörténeti múzeum keddre tervezte, hogy megemlékezik a kőolaj-finomító megalapításának 110. évfordulójáról.

MTI