Lefelé megy az olajár, de nem marad így

Ismét “bear market” állapotba került a globális olajpiac, miután az irányadó olajfajták árfolyamát több mint 20 százalékkal legutóbbi csúcsértéke alá sodorta az utóbbi hetek folyamatos eróziója. Londoni iparági elemzők mindazonáltal azzal számolnak, hogy a folyamat megfordul, és jövőre jóval a jelenlegi árfolyamszintek fölé erősödik a nyersolaj.

Az általánosan elfogadott részvény- és árupiaci meghatározás szerint – amely a tartós felfutást a bikával (bull), a hosszas lejtmenetet a medvével (bear) jelképezi – a “bear market” állapot akkor áll be, ha valamely befektetési termék árfolyama vagy egy termékcsoport árfolyamindexe a megelőző csúcsról az időszaki kilengésektől függetlenül, folyamatszerűen, hosszabb idő alatt legalább 20 százalékot süllyed.

hullámvasút

A Financial Times nyersanyagpiaci figyelőszolgálatának pénteki kimutatása szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordója június 9-én érte el legutóbbi csúcsértékét 52,86 dolláron, ám a pénteki londoni kereskedésben 42,11 dolláros napközbeni mélyponton is járt, vagyis árfolyamvesztesége a júniusi csúcsszinthez mérve éppen meghaladta a 20 százalékot.

Az amerikai piacon irányadó West Texas Intermediate még olcsóbb: csak pénteken 43 centtel 40,69 dollárig süllyedt.

A Brent- és a WTI-kontraktusok egyaránt 200 napos mozgó árfolyamátlagaik alatt járnak, és mivel ez fontos technikai szintnek számít, lefelé irányuló áttörésük további eladási nyomást okozhat.

Londoni elemzői vélemények szerint azonban a folyamat várhatóan nem lesz hosszú életű.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics iparági elemzői pénteki helyzetértékelésükben közölték: az olajárak mozgása az idei év eddigi szakaszában erősen emlékeztet a tavalyi mintára, amikor az első fél évi fellendülést visszaesés követte a második fél évben.

hirdetés

A ház szerint azonban a tavalyi árfolyamgörbétől eltérően az idei év végén az olajárak várhatóan a mostani szintek környékén fejezik be az évet, jövőre pedig lendületes erősödés várható.

A Capital Economics szakelemzői e várakozásuk elsődleges okai között említették, hogy egyedül az amerikai kínálat egymillió hordóval alacsonyabb most, mint tavaly ilyenkor. Igaz, hogy az OPEC-csoport termelése nőtt, de ezt jórészt semlegesítette a világ más térségeiben végbement visszaesés, vagyis e folyamatok nettó hatásaként a globális olajtermelés jelentősen csökkent.

Eközben a napi kereslet az idei második negyedévben több mint egymillió hordóval meghaladta a tavalyi azonos időszakban mért keresletet.

Mindez együtt azt jelenti, hogy a globális olajpiac jelenleg sokkal közelebb van az egyensúlyi állapothoz, mint tavaly nyáron, és ez várhatóan elejét veszi az árak jelentősebb további zuhanásának – jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

Jóllehet igen jelentősek a globálisan felhalmozódott nyersolaj- és olajpárlat-készletek, és ez az áremelkedések ellen hat, a cég iparági elemzői azonban az OPEC-en kívüli termelők kínálatának további csökkenésével és a kereslet egyidejűleg folytatódó erődösével, így a készletek apadásával számolnak.
Mindezek alapján a Capital Economics jelenlegi előrejelzése az, hogy 2017-ben a Brent és a WTI hordója egyaránt 60 dollárig drágul.

Hasonló meggondolásokból más nagy londoni házak is az olaj drágulásával számolnak.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport nyersanyagpiaci elemzőstábja 41 dollárról 45 dollárra emelte a Brent idei átlagárára szóló előrejelzését, jövőre pedig 55 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat vár az általa eddig jósolt 52 dollár helyett.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?