Legalább 19-en haltak meg a GM-gyújtáskapcsolók hibája miatt (+videó)

Eddig 19 halálesetet hoztak összefüggésbe a General Motors gépjárműveinek hibás gyújtáskapcsolóival – jelentette ki hétfőn Ken Feinberg ügyvéd, az áldozatok kárpótlására létrehozott alap felügyelője.

A több mint tíz éve ismert hiba lényege, hogy menet közben az érintett autók gyújtáskapcsolói egy konstrukciós hiba miatt képesek voltak „maguktól” OFF állásba fordulni. Ennek következtében egyrészt leállt a motor és megszűnt a fék- és kormányrásegítés, de emellett az aktív biztonsági berendezések (ABS, ESP, sőt a légzsákok) is kikapcsoltak.


A videón is látható, hogy a nehéz kulcscsomóval megterhelt (ez nálunk is elég gyakori) gyújtáskulcs egy erősebb rántással elfordítható. Az automata váltóval szerelt járműveket ráadásul csak a váltó üresbe kapcsolása után lehet újraindítani.

A hiba a túlzott költségcsökkentésre vezethető vissza, az áttervezett kapcsolók mindössze 90 centtel kerültek volna többe.

Feinberghez öt hét alatt 125 halálesettel és 320 sérüléssel kapcsolatos kárpótlási igény futott be, amelyek közül az ügyvéd 31-et ítélt jogosnak. A dokumentáció mérlegelése még tart.

hirdetés

A GM-gyújtáskapcsolók hibájának következtében életüket vesztett emberek családjának egymillió dollárt fizet az alap, pótolja az áldozat halála miatt kiesett jövedelmet, az özvegyeknek és az eltartottaknak pedig 300 ezer dollárt utalnak át.

További négy embernek megbénult négy vagy két végtagja, kettős amputációt, agyi vagy súlyos égési sérülést szenvedett el. A sérültek 20-500 ezer dolláros kártérítést kapnak.

A legtöbb kárvallott huszonéves, aki az első gépkocsiját vezette. A GM korábban azt állította, hogy a gyújtáskapcsoló hibája miatt 13-an haltak meg. Az autógyártónál már egy évtizeddel ezelőtt is tudtak a hibáról, de ezt hivatalosan csak az idén februárban ismerték el. Az ügy miatt 2,6 millió autót hívtak vissza.

A kifizetések ügyében intézkedő Feinberg korábban a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, a mexikói-öbölbeli olajömlés, valamint a bostoni maraton elleni terrortámadás károsultjainak és áldozatainak kárpótlási alapját felügyelte. A panaszok elbírálása független a GM-től, de az autógyár dönt arról, hogy a kártérítési program mely modellekre és problémákra terjed ki.

GM gyújtáskapcsolóA GM ellen a 2009-ben bejelentett csődje miatt számos ügyben nem indítható felelősségre vonási eljárás. Egy szövetségi bíró most azt mérlegeli, hogy a mentesség érvényes-e a gyújtáskapcsoló esetére is. Az autógyártó egyébként 65 különböző okból az idén csaknem 30 millió járművet hívott vissza.

GM-gyújtáskapcsoló visszahívásA hibás kapcsolók ellenőrzésére a GM egy honlapot is létrehozott, ahol a Buick, Cadillac, Chevrolet, Oldsmobile, Pontiac és Saturn márkák érintett típusainak tulajdonosai ellenőrizhetik autójuk érintettségét.

MTI – energiaoldal.hu