Panel rezsicsökkentés jöhet

A panelházakban lakók rezsiköltségének tényleges csökkentéséért megfogalmazott javaslatait adta át a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának Kothencz János, a Fidesz-KDNP és a L.É.T. Egyesület szegedi polgármesterjelöltje, valamint B. Nagy László (Fidesz-KDNP) szegedi országgyűlési képviselő – közölte a két politikus az MTI-vel közleményben.

A Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárnak címzett javaslatcsomagot a Kothencz János polgármester-jelölti programjában szereplő célok sugallták – írták.

kép: mammaroza/indafoto.hu

kép: mammaroza/indafoto.hu

hirdetés

Kothencz János a javaslatokban az eddig részben megvalósított hőszigetelés és nyílászárócsere mellett a lakások energetikai korszerűsítésére helyezi a hangsúlyt, valamint a napkollektorok telepítését és a környezetbarát, olcsóbb zöld távfűtés kiépítését is célként határozta meg.

Az eddigi felújítások következtében ugyanis nem csökkent a társasházak energiafelhasználása, sőt a közös költségek emelkedtek. Mindezek mellett a balliberális szegedi városvezetés a lakosokra terhelte a pályázatokhoz szükséges önerőt, ami további 7-8 ezer forint havi kiadást jelent a lakóknak a közös költségben – írták.

“Javaslataink célja, hogy az energetikai felújítások ne igényeljenek lakossági önerő-hozzájárulást” – idézték a közleményben Kothencz Jánost.

A csongrádi megyeszékhelyen csaknem ötvenezer ember él panelházakban, az épületek felújításával megtakarítható energia a környezetvédelem szempontjából is fontos. Az épületek korszerűsítését uniós források mellett a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó bevételből, a zöldgazdaság-finanszírozásból, kedvezményes hitelekből és költségvetési forrásokból lehet finanszírozni – áll a közleményben.

Kapcsolódó cikkek
Zöld távhő: Biomassza erőmű épül Kalocsán

Példaértékűnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kalocsai biomassza erőmű beruházást a létesítmény szerdai alapkőletételén. A helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét Elolvasom

Több mint egymillió társasházi lakás vár felújításra

Tartósan lelassult a hazai társasházi és szövetkezeti lakásállomány megújulása az új építkezések visszaesése és stagnálása miatt, miközben a meglévő lakásoknak Elolvasom

Egyes társasházak szeptember után is vásárolhatnak hagyományos gázkazánt

Egy uniós rendelet alapján szeptember 26-tól csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendeletben biztosított kivétel szerint azonban a gyűjtőkéménnyel Elolvasom

Felpörgetheti a megújulókat az Otthon Melege

Az elhalasztott korszerűsítési beruházások megkezdésére ösztönzi a hazai társasházakat az Otthon Melege energetikai pályázat idei alprogramja. Az ágazatban tapasztalható, válságot Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?